„Toată lumea din familia noastră” ia premiul cel mare la Sarajevo

0
642

Toată lumea din familia noastră, în regia lui Radu Jude, a câştigat trofeul Heart of Sarajevo, sâmbătă seara, la gala din capitala Bosniei şi Herţegovinei. Premiul a fost ridicat pe scenă de producătoarea Ada Solomon. Filmul (cu accente de thriller) îi are pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu în rolurile principale şi urmăreşte cum viaţa unei familii este dată peste cap atunci când unui tată i se refuză să-şi ia fiica în vacanţă.

Un alt premiu important i-a revenit cineastei Ivanei Mladenovic: filmul Turn Off the Lights a primit Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun documentar. Turn Off the Lights a avut premiera mondială în aprilie, la Festivalul Tribeca din New York, şi îi are ca protagonişti pe trei dintre foştii deţinuţi care au jucat în Eu când vreau să fluier, fluier. Mladenovic s-a născut în 1984, în localitatea Kladovo din Serbia şi este absolventă a secţiei regie de film din cadrul UNATC – Bucureşti, promoţia 2009.

Un alt documentar, 24 găleţi, 7 şoareci, 18 ani, regizat de Marius Iacob şi produs de Manekino Film,  a obţinut EDN Talent Grant.  Premiul a fost creat de Festivalul de la Sarajevo şi European Documentary Network (EDN), cu scopul de a-i sprijini pe cineaştii talentaţi din regiune.

Există un cineast român premiat şi la capitolul scurtmetraj: Radu Potcoavă, cu Tatăl meu e cel mai tare, distins cu Premiul special al juriului. Tatăl meu e cel mai tare este produs de MediaPro Pictures şi se concentrează pe relaţia dintre un tată (Gavril Pătru) şi fiul său adolescent. Atunci când acesta din urmă nimereşte într-un anturaj periculos anturaj, tatăl este nevoit să intervină, chiar dacă acest lucru presupune să apeleze la mafioţii pentru care, în tinereţe, a făcut închisoare.

Cu proiectul Totonel, selectat la atelierul de montaj Docu Rough Cut Boutique – dezvoltat de Sarajevo împreună cu Balkan Documentary Center – regizorul Alexandru Nanău a primit, la rândul său, o menţiune specială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here