„Micul Nicolas” deschide drumul la Kinodiseea

0
487
Scenă din Micul Nicolas
Scenă din „Micul Nicolas”

Filmul pentru copii pe care Franţa îl exportă cu cel mai mare succes din septembrie 2009 încoace şi pe care l-au vizionat şase milioane de francezi, poate fi văzut şi în România, la Festivalului International de Film pentru Copii si Adolescenti KINODISEEA, care va avea loc intre 24 şi 30 septembrie 2010. Vineri, de la 19.00, la Muzeul Ţăranului Român, pelicula va deschide festivalul.

Micul Nicolas e povestea unui băieţel care are o existenţă cât se poate de mulţumită până într-o zi, când îi aude pe părinţii săi şoptind că vor avea un nou bebe. Nicolas se înspăimântă şi îşi imaginează cu groază cum părinţii nu îi vor mai da atenţie, vor uita de el şi-l vor abandona într-o pădure. Filmul regizat de Laurent Tirard, cu Maxime Godart, Valérie Lemercier şi Kad Merad în rolurile principale, este adaptarea unei cărţi pentru copii celebre în Franţa, creată de René Goscinny în 1959 şi ilustrată de Jean-Jacques Sempé.

La această a doua ediţie, KINODISEEA aduce o secţiune separată dedicată adolescenţilor şi 24 de filme în premieră. Printre ele, Sebbe (regia, Babak Najafi), premiat cu Ursul de Argint pentru debut la Berlinală, Bran Nue Dae (în regia lui Rachel Perkins), o comedie muzicală cu Geoffrey Rush, Copacul Magic (regia, Andrzej Maleszka) sau Balonul Roşu (regizat de Albert Lamorrise), recompensat cu un Palme d’Or la Cannes pentru scurtmetraj. Lamorisse, deţinător a numeroase premii pentru filmele sale dedicate copiilor, va avea parte de o retrospectivă în cadrul festivalului.

În paralel cu proiecţiile de film vor avea loc ateliere de actorie, regie de film, efecte speciale, machiaj şi costume susţinute de profesionişti din industrie. La workshop-uri pot participa copii cu vârste între 6-13 ani şi adolescenţi (14-18 ani).

Festivalul se va desfăşura la MŢR, Cinema Gloria, Sala Elvira Popescu, librăria Cărtureşti şi parcul „Al. I.Cuza”, fostul I.O.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here