Două scurtmetraje româneşti concurează pentru Ursul de Aur la Berlin

1
589
Scenă din "15 iulie"
Scenă din "15 iulie"

Filmele 15 iulie şi Apele tac au fost selecţionate în competiţia de scurtmetraje a Festivalului de la Berlin (10 – 20 februarie 2011). Scurtmetrajele regizate de Cristi Iftime, respectiv Anca Miruna Lăzărescu, concurează pentru Ursul de Aur cu alte 23 de pelicule din 20 de ţări.

15 iulie, produs de UNATC „I.L.Caragiale”, îi are în rolurile principale pe Lorena Zăbrăuţanu, Adrian Titieni, Coca Bloos şi Lucian Iftime. Regizorul Cristi Iftime a studiat filosofia la Cluj, este absolvent al Facultăţii de Film din cadrul UNATC, iar în prezent este masterand la regie de film. A fost asistent de regie la Poliţist, adjectiv al lui Corneliu Porumboiu şi a scris şi regizat încă trei scurtmetraje : Tu plus eu, Patru instrumente (documentar) şi Timi.

„Bianca e în trecere prin oraşul natal împreună cu prietenul ei. În drum spre mama, care-i aşteaptă la masă, ea încearcă să îndeplinească obligaţia de a-şi vedea tatăl” – este sinopsisul filmului. Potrivit realizatorilor, 15 iulie tratează „lipsa de comunicare dintre generaţii şi faptul că azi ne acordăm din ce în ce mai puţin timp să o remediem. «Te iubesc atâta timp cât asta nu-mi strică planurile», cam asta par să-şi spună cele patru personaje în iureşul de vorbe fără sens pe care şi le rostesc unii altora”.

Scenariul le aparţine Ancăi Buja şi lui Cristi Iftime, iar imaginea este semnată de George Chiper-Lillemark.

Fuga peste Dunăre, în comunism

Strada Film se întoarce la Berlinală după succesul de anul trecut (Eu când vreau să fluier, fluier a obţinut Ursul de Argint) cu Apele tac, o poveste din comunism. Rezumată, ea sună astfel: „în România anului 1986, Gregor şi Vali vor să fugă din ţară, trecând Dunărea înot, spre partea sârba. Pentru a fi sigur de reuşita fugii, Gregor are o singură condiţie: Vali trebuie să îşi lase soţia în urmă”. Rolurile principale le revin lui Toma Cuzin, Andi Vasluianu şi Patricia Moga.

Producţia regizată de Anca Miruna Lăzărescu (născută la Timişoara în 1979 şi stabilită în Germania) a fost filmată pe clisura Dunării, în zona Orşova, şi pe lacul bavarez Worthsee din Germania. De scenografie, în special de reconstituirea epocii comuniste, s-a ocupat Dragoş Epure, iar de imagine – Christian Stangassinger (Apele tac este o coproducţie Filmallee şi Strada Film).

La premiera de la Berlin vor fi prezenţi regizoarea Anca Miruna Lăzărescu, actorul Toma Cuzin şi scenograful Dragoş Epure, alături de producători.

Juriul care va decide câştigătorii este format din artista americană Nan Goldin, regizorul şi directorul „Sam Spiegel” Film and Television School – Renen Schorr, şi cineastul tunisian Ibrahim Letaief.

Anul trecut, România a avut tot două scurtmetraje la Berlinale Shorts: Derby, în regia lui Paul Negoescu, şi Colivia de Adrian Sitaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here