Terry Gilliam a ales România pentru noul său film

10
2076
Terry Gilliam, la filmările pentru "The Imaginarium of Dr. Parnassus"
Terry Gilliam, la filmările pentru „The Imaginarium of Dr. Parnassus”

UPDATE. Unul dintre cei mai apreciaţi regizori contemporani, Terry Gilliam, plănuieşte să-şi filmeze următoarea producţie în România, relatează presa americană. Surse confirmă pentru Filmreporter.ro faptul că turnajul ar putea avea loc la Studiourile MediaPro din Buftea, în lunile următoare. Gilliam a fost la Bucureşti în jurul datei de 21 iunie şi, potrivit paginii de Facebook a restaurantului Lacrimi şi Sfinţi, a petrecut cu Mircea Dinescu.

Într-un interviu acordat acum câteva zile pentru „The Hollywood Reporter”, fostul membru Monty Python refuză, superstiţios, să dea detalii despre noul său film, însă menţionează Bucureştiul ca locaţie. „Nu, n-o să vorbesc despre următorul meu proiect. Soţia mea a remarcat că, de îndată ce pomenesc despre viitorul meu proiect şi toată lumea scrie despre el, dispare. Nu vreau să se întâmple şi de data asta, aşa că-mi ţin gura închisă”, a păstrat discreţia Terry Gilliam, dispus să dea totuşi un indiciu, la cererea jurnalistului: „România. Hai să spunem că am fost văzut prin Bucureşti, România. Cam asta ar fi. Odată, Italia era cel mai bun loc în care să faci filme de calitate fără să cheltuieşti mult. Apoi, după căderea comunismului, a fost Praga. Apoi Budapesta. Acum e Bucureştiul”, a declarat regizorul, precizând că unul dintre cele mai aşteptate proiecte ale sale, The Man Who Killed Don Quixote, a fost amânat pentru încă un an.

Presa anglo-saxonă a speculat imediat că, din moment ce nu e vorba de The Man Who Killed Don Quixote, mai rămân două proiecte în cărţi: Good Omens, un fantasy scris de Terry Pratchett şi Neil Gaiman, şi Mr. Vertigo, o adaptare după un roman de Paul Auster. Acesta din urmă pare cel mai posibil, fiindcă primul ar avea nevoie de set-uri ceva mai complicate şi foarte multe efecte vizuale.

Gilliam a lucrat împreună cu Auster la scenariul lui Mr. Vertigo, povestea fiind plasată undeva în America începutului de secol XX. La o primă vedere, subiectul seamănă cu cel din The Imaginarium of Doctor Parnassus: un bărbat îşi revede viaţa de copil orfan, născut cu un „dar” şi luat în grijă de Master Yehudi, un evreu ungur care îl învaţă să leviteze şi care îl ia într-un tur al Americii, cu circul, prilej pentru scriitorul Paul Auster să descrie viaţa epocii. De la Lindbergh la mixul etnic, Ku Klux Klan, Mafia italiană, baseball-ul şi Kansas, „ţinutul lui Oz”.

Johnny Depp, în distribuţie?

Zvonurile merg mai departe de atât şi spun că Johnny Depp ar putea avea unul dintre rolurile principale în film (Terry Gilliam a colaborat cu el la Fear and Loathing in Las Vegas şi The Imaginarium of Doctor Parnassus). Potrivit bleedingcool.com, actorul David Walliams (Little Britain) i-ar fi cerut un rol lui Gilliam, dispus să joace şi gratis, numai să lucreze cu el, iar regizorul i-ar fi răspuns: „doar dacă eşti dispus să lucrezi cu Johnny Depp şi să zbori la Bucureşti”. Pe seama distribuţiei se va specula destul de mult, mai ales că Gilliam merge, de obicei, la sigur şi preferă numele mari.

Deşi ne lipsesc facilităţile fiscale, iar infrastructura e încă greoaie, Bucureştiul revine în atenţia producătorilor străini de film. Unul dintre marile atuuri, pe lângă preţurile mai scăzute la echipamente, este echipa locală de tehnicieni, capabilă să înlocuiască una americană, de pildă, la costuri mult mai mici (despre avantajele şi dezavantajele de a filma aici: Producători americani la Bucureşti: „Dacă au existat prejudecăţi în lumea filmului, în legătură cu România, ele încep să cadă”).

2011 e anul în care producţiile străine au început să se întoarcă, încet, în România. Recent, filmările pentru The Necessary Death of Charlie Contryman (regia Fredrik Bond), cu Shia LaBeouf, Evan Rachel Wood, Mads Mikkelsen şi Melissa Leo, s-au încheiat la Studiourile MediaPro, iar Sharon Stone şi Andy Garcia vor sosi în Capitală în august, pentru o poveste de dragoste filmată la Castel Film, What about Love (regia Klaus Menzel).

Terry Gilliam şi Mircea Dinescu, la restaurantul Lacrimi şi Sfinţi. Foto: pagina de Facebook Lacrimi şi Sfinţi
Terry Gilliam şi Mircea Dinescu, la restaurantul Lacrimi şi Sfinţi. Sursa foto: pagina de Facebook Lacrimi şi Sfinţi

 

10 COMENTARII

  1. Chiar am fost curios si m-am uitat pe pagina de Facebook. Scrie: Terry Gilliam aseara@Lacrimi si Sfinti.
    De unde deducem ca a petrecut cu Mircea Dinescu? Asta doar daca lucram la Click, Can Can sau mai stiu eu ce. Rusinos, nu ma asteptam la astfel de derapaje de la Film Reporter.
    Chiar sunt curios cum au petrecut ei impreuna, dat fiind faptul ca Dinescu nu stie o boaba de engleza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here