„Surviving Life” – o viaţă dublă la finalul EXPIFF

0
470

Primul Festival Internaţional de Film Experimental din România – EXPIFF (24 – 28 noiembrie, Cinema Scala) se va încheia cu filmul unui cineast care l-a influenţat, printre alţii, pe Terry Gilliam şi Tim Burton. Surviving Life, de Jan Svankmajer, este povestea unui om care duce în paralel două existenţe: cea reală – în starea de „trezie”, în compania soţiei sale, Milana – şi o alta onirică, orele sale de somn fiind dedicate unui vis care revine şi evoluează, despre o frumoasă tânără, Evgenia. Singurul dispus să acorde mai multă atenţie acestei vieţi duble este un psihanalist, care încearcă să-i interpreteze experienţele.

Filmul începe chiar cu o intervenţie a autorului, care mărturiseşte că ar fi folosit mai mulţi actori şi mai puţine fotografii în acest film dacă ar fi avut bani. Şi adaugă „din păcate, lumea de azi nu mai are timp de vise. Nu prea există bani în ele”.

Regizorul ceh Jan Svankmajer (76 de ani) este unul dintre numele din A-list-ul cinematografului experimental contemporan, cu câteva titluri inovatoare, în care a combinat scene filmate cu actori cu marionete, animaţie, stop-motion. În filmul său de debut, Alice (1987), o adaptare a lucrării lui Lewis Carroll, cineastul îşi avertizează spectatorii: „Acum trebuie să închideţi ochii, altfel nu veţi vedea nimic!”. Au urmat lungmetrajele Faust, Conspirators of Pleasure, Little Otik şi Lunacy, în care artistul a mers mai departe în încercarea de a combina diferitele tehnici şi arte, pentru a crea filme profund originale.

Festivalul se va deschide, la Cinema Scala, cu Rembrandt’s J’Accuse, în prezenţa invitatului special al EXPIFF, Peter Greenaway, unul dintre cei mai originali şi controversaţi cineaşti contemporani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here