„Meek’s Cutoff” ia trofeul Bucharest IFF

0
377

Un film despre violenţă şi intoleranţă în America secolului al XIX-lea, Meek’s Cutoff, în regia lui Kelly Reichardt, a câştigat trofeul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, care s-a încheiat duminică seara, la Cinema Studio. Câştigătorul a fost anunţat de principele Radu al României, sub patronajul căruia se desfăşoară evenimentul.

Trofeul pentru regie i-a revenit unei cineaste nominalizate anul acesta la Oscar, Debra Granik, pentru Winter’s Bone. Premiul a fost anunţat de principesa Rym Al Ali a Iordaniei, aflată într-o vizită de trei zile în România.

Cea mai bună imagine, în viziunea juriului, a avut-o Abel, debutul în regie al actorului mexican Diego Luna, povestea unui băieţel care preia responsabilităţile tatălui său absent.

Exit through the Gift Shop – un alt debut în regie, al artistului britanic Banksy – a fost recompensat cu Premiului publicului, iar Four Lions al lui Chris Morris – cu cel al criticii.

Două premii de excelenţă au fost înmânate actriţei Mariana Mihuţ, protagonistă a peliculei De ce bat clopotele, Mitică?, care a rulat în variantă restaurată în festival (trofeul i-a fost acordat chiar de Principesa Margareta a României), şi cineastului rus Andrei Koncealovski. „Astfel de festivaluri sunt importante din două motive: pentru memorie – ne dau posibilitatea să ne readucem aminte de acele filme care au fost făcute de părinţii noştri -, şi pentru tradiţie. Vă mulţumesc pentru premiu şi îi urez viaţă lungă acestui festival”, a declarat Andrei Koncealovski, citat de Agerpres.

Juriul din acest an a fost alcătuit din Radu Gabrea (preşedinte), Necati Sonmez, Umberto Rossi şi Marian Crişan. Pe lângă juriul oficial, pentru prima dată de la iniţierea festivalului, a existat şi un juriu al criticii, alcătuit din Manuela Cernat, Cristina Corciovescu şi Dana Duma, toate trei membre FIPRESCI.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here