Andrei Ujică: „Iată valul care poate şterge de pe noi mineriadele”

5
1046

Regizorul Andrei Ujică comentează acid motivele invocate de Guvernul Ponta în OUG nr.27/2012, prin care Institutul Cultural Român trece în subordinea Senatului, alăturându-se protestului cineaştilor români şi societăţii civile. „Neadoptarea măsurilor propuse prin prezenta ordonanţă de urgenţă va duce, pe de o parte, la prelungirea efectelor profund negative ale unor stări de lucruri care tind să afecteze, cu titlu de permanenţă, sentimentul de apartenenţă la naţiunea română a celor stabiliţi, vremelnic, în alte state”, se arată în Ordonanţa intens contestată în ultimele zile.

„«Sentimentul de apartenenţă la naţiunea română» înseamnă aici de fapt «preferinţa de vot a diasporei». Autorii Ordonanţei îşi fac socoteala că dacă ICR-ul va fi reprofilat într-o agenţie de impresariat care să livreze manelişti nunţilor şi botezurilor de peste plaiuri, atunci alaiuri îintregi, cu naşii în frunte, vor alege la toamnă «pe cine trebuie», reîntorcându-se la sânul primitor al patriei minerilor. În cazul acesta, ordonanţa este incompletă, ea trebuia să stipuleze şi schimbarea denumirii instituţiei incriminate în Institutul Cântarea României – prescurtat ICR”, spune autorul Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu.

„Este intolerabil ce se întâmplă! Mă solidarizez necondiţionat cu «Mişcarea papioanelor». Iată valul care poate şterge de pe noi mineriadele.”, adaugă cineastul, pentru Filmreporter.ro.

Andrei Ujică, profesor de film la Universitatea din Karlsruhe, se declară indignat şi de campaniile de presă duse împotriva actualei conduceri a ICR. „Instigarea propagandistică a unui anumit grup de presă a atins cote fizic insuportabile. A reapărut în spaţiul jurnalistic românesc tonul vindicativ josnic şi neonest, pe care îl credeam îngropat o dată cu dispariţia revistei Săptămâna, în 1989. Cred că a sosit timpul să purtăm o dezbatere pe tema aceasta. Şi în curând o vom şi face”, avertizează regizorul.

Citiţi şi:

Regizorii se coalizează în apărarea ICR-ului: „Este intolerabil ce se întâmplă”

Lucian Pintilie intervine în sprijinul ICR: „Politicienii au făcut o gafă enormă”

 

 

5 COMENTARII

  1. Domnul profesor Andre Ujica ar putea sa ne lase fara a face comentarii si reportaje? Nu ne este suficient ca suportam noi aici si USL si PDL si Basescu si Ponta?Cred ca ne este lehamite de amintiri de mineriade , vrem sa traim in prezen , sa le fie bine copiilor nostrii aici .Sa stea dumnealui acolo la Karlsruhe si sa nu mai dezgoape mineriade.Cui folosesc toate astea? Doar ca dezbina oameni ? Putem trai si uita tot ce a fost ori putem sa ne amintim la infinit si sa nu facem pasi inaninte.Sa ne lase doamna care distribuie linkul cu asa manipulari care nu fac decat sa dezbine oamenii.Revenim pe zi ce trece in anii 50 cand societatea era impartita in,, cine nu e cu noi e impotriva noastra”.Ne-am saturat de intelectuali elitisti cu moralitate de doi bani .

  2. Vom fi un popor cu oameni dastepti cand toti vom trai ca danezii,norvegienii,suedezii si vom implementa modelele lor si ca cel norvegian si fondul aferent prezentat de,,Romania Curata,,.Cu ceva vreme in urma am trimis doamnei Maia Morgenstern un proiect de scenariu in trei parti ce va avea 15cantece create de mine,daca aveti cumva timp cere-tii o copie si va rog a-l citi.Are nevoie de cineva care sa-i scrie dialogurile si ai da forma finala.Va multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here