Vlad Ivanov, în juriul de la San Sebastian, alături de Nastassja Kinski

0
501

vlad-ivanov

Actorul Vlad Ivanov jurizează filmele unuia dintre cele mai mari festivaluri din Europa, cel de la San Sebastian, care are loc între 19 și 27 septembrie. Acesta va decide cine obține cele mai importante premii din festival alături de producătorul Fernando Bovaira (președinte), actrița Nastassja Kinski, regizorii Eric Khoo, Mariana Rondón, Marjane Satrapi, directorul de imagine Reinhold Vorschneider și Oleg Sentsov, desemnat membru onorific, în absență.

Regizorul, care s-a opus anexării Crimeei de către Rusia, a fost arestat la Simferopol și dus apoi la Moscova, unde se află în închisoare și astăzi. Pe 11 octombrie, Sentsov are programat un prim proces.

La cea de-a 62-a ediție a Festivalului de la San Sebastian va avea premiera documentarul Toto și surorile lui, în regia lui Alexander Nanau, selecționat în competiția Nuev@s Director@s. Lungmetrajul produs de Strada Film, HBO Europe și Alexander Nanau Production este un documentar observațional filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București și spune povestea a trei frați (Totonel, Ana și Andreea) nevoiți să se împace cu lipsa mamei și să se maturizeze înainte de vreme.

În secțiunea tematică Eastern Promises va rula o selecție de lungmetraje produse după anul 2000 în țările din fostul bloc comunist. Printre acestea, Moartea domnului Lăzărescu, de Cristi Puiu (2005), A fost sau n-a fost?, de Corneliu Porumboiu (2007), California Dreamin’(nesfârșit), de Cristian Nemescu (2007), Podul de floride Thomas Ciulei (2008), Morgen, de Marian Crișan (2010), După dealuri, de Cristian Mungiu (2013), Katalin Varga, în regia lui Peter Strickland (2009), și omnibusul Lost and Found – Six Glances of a Generation (2005), format din șase episoade semnate de cineaști din Europa de Est, printre care și Cristian Mungiu.

Proiectul va fi însoțit de o publicație coordonată de către Matthieu Darras, volum care la care au colaborat jurnaliști și critici din toată Europa: Janka Barkóczi, Hana Cielova, Andreea Dobre, Mária Ferenčuhová, Zsolt Gyenge, Blazej Hrapkowicz, Eva Križková, Anita Libor, Alexandra Olivotto, Yoana Pavlova, Vladan Petkovic, Tristan Priimägi, Ola Salwa, Stefan Uhrik și Greta Varts.

Un alt film românesc, de scurtmetraj, va fi proiectat în competiția Encuentro Internacional de Estudiantes de Cine – Idle, semnat de Raia Al Souliman.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here