Românul premiat cu Emmy, Andi Vasluianu şi Dorotheea Petre, la „Ca-n filme”

0
376
Dragoş Stanomir
Dragoş Stanomir

Cea de-a doua emisiune din noul sezon „Ca-n filme” – difuzată în fiecare duminică, de la 20.20, pe Digi24 – îi aduce pe Dragoş Stanomir, românul premiat recent cu un Creative Arts Emmy, Andi Vasluianu şi Dorotheea Petre. Emisiunea vorbeşte despre români, despre felul în care sunt văzuţi ei în filmele străine şi despre cei recunoscuţi în afară.

Dorotheea Petre, actriţa premiată la Cannes pentru rolul din Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii şi iniţiatoarea şcolii de actorie Fii actor!, se află în postura de prezentator.

Andi Vasluianu este invitatul rubricii „Interviu cu un cineast” de săptămâna aceasta. Protagonistul din Despre oameni şi melci vorbeşte pentru „Ca-n filme” despre întâlnirile care i-au schimbat viaţa, dar şi despre cursurile sale de actorie.„Pe mine nu mă interesează tehnica actoricească, e foarte uşor să înveţi tehnica asta actoricească şi o înveţi oricum în timp, datorită experienţei. Dar eu încerc să-l relaxez pe omul ăla din faţa mea, cu care lucrez. Pe mine mă interesează ca el să aibă relaxarea, să poată gândi”.

Rubrica „Istorie Cinema” analizează felul în care noi, românii, suntem descrişi în filme străine. Criticul de film Alexandra Olivotto, Mihai Dobrovolschi şi actriţele Luminiţa Gheorghiu si Oana Pellea povestesc cu mult umor despre clişeele şi prejudecăţile privind România şi românii.

Luminiţa Gheorghiu a întruchipat o cerşetoare în filmul Code Inconnu, de Michael Haneke: „Această cerşetoare, personajul ăsta al meu, care se ducea pe străzile Parisului şi cerşea mascat… ea chipurile vindea un ziar pe care nu-l citea nimeni, şi în felul ăsta câştiga nişte bănuţi. Cu care se ducea în România. Şi mai cumpăra o cărămidă-două şi îşi făcea căsoiul. Şi am spus: nu mă deranjează, pentru că nu sunt de părere că trebuie să ascundem mizeria sub preş: o arătăm şi o îndreptăm. Ne vindecăm”.

Rubrica „Tehnică cinema” le este rezervată celor trei români care au lucrat la miniseria Hatfields and McCoys, cu Kevin Costner. Dragoş Stanomir (mixaj de sunet), Şerban Porupcă (art director) şi Adina Bucur (costume) au primit câte o nominalizare la Premiile Emmy pentru munca lor. Ceremonia a avut loc sâmbăta trecută, în Los Angeles, iar Stanomir a câştigat premiul.

Dragoş Stanomir: „Este o mare realizare, pentru că iese şi şcoala de film românească, industria de film românească, în afară. Se aude de bine, prin intermediul acestor premii. Nu mai vin din prima americanii cu o impresie sau străinii, în general. Stai că venim la desculţii ăia, ce-or şti şi ei! Nu mai trec două săptămâni-trei până îşi dau seama: Stai, că de fapt sunt chiar mai buni decât noi! Mulţi sunt cu… mulţi vin cu… capetele de sector, cum le zicem noi, deci principalii de afară care sunt mult mai slabi decât ajutoarele româneşti. Şi ei îşi dau seama de chestia asta. Dar li se impune şi lor să vină cu ei…”

Discuţiile integrale duminica aceasta, 23 septembrie, la ora 20.20,  pe Digi24.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here