Suspiciuni de mită la Globurile de Aur

2
414

După ce a ridicat din sprâncene la auzul lui The Tourist şi Burlesque printre nominalizările la Globul de Aur, lumea filmului de la Hollywood s-a pus pe cercetat. Şi a descoperit curând că există o suspiciune de mită, cel puţin în cazul lui Burlesque, un film desfiinţat de critică, dar care figurează printre cele mai bune musicaluri din 2010, în lista Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood (HFPA).

Cu puţin timp înainte de a fi anunţate nominalizările, Sony Pictures, casa de producţie din spatele peliculei cu Cher şi Cristina Aguillera, a invitat câţiva dintre jurnaliştii votanţi într-o excursie luxoasă şi complet gratuită la Las Vegas. Ca o favoare, Cher a ţinut un concert privat pentru cei invitaţi.

E dificil să tragi linia acolo unde se termină lobby-ul şi începe mita, comentează „The Independent”. Spre deosebire de Oscar, unde ar trebui să „tratezi” până la 6000 de oameni din industrie pentru o nominalizare, Globul de Aur e o pradă uşoară, dat fiind că Asociaţia Presei Străine de la Hollywood are doar 81 de membri.

Nu e prima dată când HFPA e ţinta criticilor. În 1999, Sharon Stone a oferit fiecărui membru câte un ceas de aur pentru a obţine o nominalizare la categoria Cea mai bună actriţă, iar în 1981, o necunoscută – Pia Zadora, era desemnată Cea mai bună debutantă pentru rolul din Butterfly, un film criticat dur la acea vreme. S-a dovedit ulterior că soţul acesteia şi producătorul peliculei îi invitase pe toţi votanţii HFPA într-o excursie la Las Vegas, cu doar câteva zile înainte de vot.

Un alt motiv pentru deciziile discutabile ar fi ratingul scăzut al galei la TV. Nominalizarea Angelinei Jolie – pe care ea însăşi a catalogat-o o glumă – ar putea avea în spate raţiuni de audienţă. Simpla ei prezenţă pe covorul roşu, alături Johnny Depp, Cher şi Aguillera, ar asigura câteva milioane de privitori.

Citeşte şi:  Nominalizările la Globurile de Aur: suspecţii aşteptaţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here