„Boyhood” și „Philomena”, în premieră la TIFF

0
459

boyhood

Mult-așteptatul Boyhood, în regia lui Richard Linklater, va închide TIFF 2014, în timp ce Philomena, drama britanică nominalizată la Oscarul pentru Cel mai bun film, va fi proiectată la gala de deschidere, pe 30 mai, în Piața Unirii din Cluj, anunță organizatorii.

Nominalizată la patru premii Oscar, trei Globuri de Aur și patru premii BAFTA, Philomena, regizată de Stephen Frears, e adaptarea cărții „The Lost Child of Philomena”, bazată pe o istorie adevărată: timp de 50 de ani, irlandeza Philomena Lee (Judi Dench) și-a căutat fiul dat spre adopție, fără voia ei, de către mănăstirea la care fusese crescută. Jurnalistul Martin Sixsmith (Steve Cooogan) o ajută să dea de urma lui și să deslușească un caz controversat care implică Biserica Catolică. Filmul a fost premiat pentru scenariu la Festivalul de la Veneția, în 2013.

Tot în premieră în România și cu sprijinul companiei de distribuție Ro Image, TIFF aduce Boyhood, noul film al regizorului seriei Before Midnight/ Sunrise/ Sunset. Richard Linklater a filmat periodic, timp de 12 ani, evoluția reală a personajului său, adolescentul Ellar Coltrane. Un film profund personal, Boyhood surprinde eforturile unui cuplu divorțat (Ethan Hawke și Patricia Arquette) de a-și crește fiul. În film apare și fiica regizorului, Lorelei Linklater.

Pe ecranul din centrul Clujului va fi proiectat și Wałęsa: Man of Hope, cea mai recentă operă a renumitului cineast polonez Andrzej Wajda, un film biografic despre celebrul activist și politician laureat cu premiul Nobel, fost președinte al Poloniei, Lech Wałęsa. Filmul a fost propus de Polonia la Oscar.

În Piața Unirii va rula și București, unde ești?, de Vlad Petri, un documentar de impact despre protestele din Piața Universității, din iarna lui 2012. Petri își urmărește protagoniștii timp de un an, începând din primele zile ale celor dintâi mișcări de stradă importante de după Revoluție. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam.

Vândut în peste 30 de țări încă înainte de a se fi încheiat Festivalul de la Berlin, unde a rulat în competiție, și distribuit în România de Independența Film, In Order of Disappearance/ Kraftidioten, în regia lui Hans Petter Moland, se anunță unul dintre hit-urile anului în cinematografe. Un umor negru delicios traversează acest film noir norvegian în care sfârşesc în moduri inventive vreo 20 de personaje, amintind de Fargo sau Pulp Fiction. In Order of Disappearance va fi unul dintre titlurile incluse în secțiunea tematică a TIFF 2014, care va fi anunțată în curând.

Prețul unui bilet pentru gala de deschidere din 30 mai, care va începe la 20.45, este 30 de lei. Pentru filmul de închidere, care va fi proiectat în Piața Unirii pe 8 iunie, de la 21.45, un bilet cumpărat în avans costă 10 lei, iar în ziua proiecției – 12 lei. Pentru studenți și pensionari, prețul este 8 lei. Biletele pentru filmele de deschidere și închidere pot fi achiziționate deja de pe www.biletmaster.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here