„Incendii”, nominalizat la Oscarul pentru film străin, vine în cinematografele din România

0
658

Incendii / Incendies, o dramă nominalizată la Oscarul pentru Cel mai bun film străin şi încărcată de premii prin festivaluri, ajunge de vineri, 24 iunie, în cinematografele din România. Primită cu entuziasm de critică (şi favorita multora dintre cronicarii americani la această categorie a Oscarului), pelicula regizată de Denis Villeneuve este o adaptare a unei piese de Wajdi Mouawad despre urmele adânci lăsate de violenţă şi ură asupra oamenilor.

Doi fraţi gemeni, Jeanne (Melissa Désormeaux-Poulin) şi Simon Marwan (Maxim Gaudette), află cu uimire, în timp ce notarul le citeşte testamentul mamei lor (Lubna Azabal), că în viaţa ei au existat două persoane despre care nu ştiau nimic: tatăl lor, pe care îl credeau că e mort, şi un frate de care nu auziseră niciodată până atunci. Decişi să afle trecutul familiei şi viaţa secretă a mamei lor, cei doi pleacă în Orientul Mijlociu şi descoperă o poveste tragică, marcată de ură şi război, şi o femeie de un curaj excepţional.

Incendii a avut premiera la Festivalul de la Veneţia, în 2010, şi a fost obţinut premiul cel mare al secţiunii Venice Days, apoi a fost selecţionat la Toronto şi Telluride. Nominalizat la opt premii Genie pentru Cel mai bun film, regie, imagine, sunet, montaj, editare sunet, scenariu şi actriţă în rol principal, a fost favoritul Asociaţiei Criticilor de Film din Vancouver pe 2010.

Filmul rulează de vineri, 24 iunie, la Hollywood Multiplex, Cinema City Sun Plaza, Cinema City Cotroceni şi Noul Cinematograf al Regizorului Român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here