Începe Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară

0
543

DIVAN poster A4Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în perioada 21 – 30 august și va începe cu două seri de proiecţii în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua, din 23 august, în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Evenimentul începe pe 21 august, în Centrul Vechi al Craiovei, de la ora 20.00, cu un concert de muzică clasică susținut de Trio Zamfirescu, urmat de proiecția filmului Drumul / Yol (R. Ylmaz Güney), primul lungmetraj turcesc care a câștigat Palme d’Or la Cannes, în 1982. Filmul vorbește despre Turcia de după lovitura de stat din 1980, prin intermediul poveștilor a cinci deținuți aflați în permisie timp de o săptămână.

Sâmbătă, 22 august, tot în Centrul Vechi al Craiovei, va avea loc spectacolul de teatru al clubului Drama din Botoșani, Harap – Alb?!, care va fi precedat de proiecția filmului Copiii preotului/ Svecenikova djeca/ The Priest’s Children, în regia croatului Vinko Brešan.

Festivalul se mută în Port Cultural Cetate duminică, 23 august, ora 21.30. Proiecțiile vor fi deschise de lungmetrajul Turneul/ Turneja (Goran Marković, 2013), în care un grup de actori din Belgrad se trezește în mijlocul războiului din Bosnia și Herțegovina în încercarea perfect inconștientă de a câștiga rapid niște bani.

Luni, 24 august, de la ora 10.00, în Gara Fluvială din Port Cultural Cetate este programată o serie de scurtmetraje balcanice prezentate la Cannes de-a lungul anilor: Miramare (Croația- Elveția, r. Michaela Muller), To tameno/ Offered boy (2003, Grecia, r. Marsa Makris), Boreas/ Poyraz (2006, Turcia, r. Belma Bas) și Leto bez meseca/ Moonless Summer (2014, Serbia, r. Stefan Ivancic).

De la ora 11.15, va rula coproducţia sârbo-română Pădurea (2014), în regia lui Sinișa Dragin, film care a câștigat în 2014 premiul pentru cel mai inovativ lungmetraj la festivalul internațional Visions du Reel, Elveția, iar de la ora 18.00 va fi proiectat documentarul Oanei Giurgiu, Aliyah DaDa,  o istorie bine documentată a evreilor din România.

Pe timpul festivalului, camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie Mircea Dinescu, în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia „Craiova Capitală Europeană 2021”, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, CNC şi ICR și UCIN.

Programul integral poate fi consultat aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here