
Filmul Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, de Andrei Ujică, este unul dintre cele opt filme din selecţia de câteva sute a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto care primeşte punctajul maxim din partea criticilor reuniţi de publicaţia online IndieWIRE.
Pelicula a fost proiectată în secţiunea Visions, dedicată filmelor poetice care aduc o viziune radicală şi inovativă regiei şi artei povestirii. În această extrem de selectă companie de titluri notate cu A se află 127 hours, al lui Danny Boyle, Black Swan, în regia lui Darren Aronofsky, I Saw The Devil, de Kim Jee-woon, The King’s Speech de Tom Hopper (recompensat cu Premiul Publicului). Cineastul Patricio Guzmán se regăseşte printre preferinţele celor 33 de critici cu Nostalgia de la Luz, Thom Zimny cu The Promise: The Making of Darkness on the Edge of Town şi Apichatpong Weerasethakul cu Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, câştigătorul Palme d’Or de anul acesta.
Criticul Robert Koehler, membru al Los Angeles Film Critics Association şi FIPRESCI, şi autor al unor articole pentru „Variety”, „Cinema Scope” sau „LA Weekly”, îi acordă Autobiografiei un A cu plus.
Cele 1000 de ore de imagini de arhivă cu dictatorul român s-au transformat, în mâinile lui Andrei Ujică, într-un lung şi grandios poem despre măreţia şi absurditatea puterii. Toate marile publicaţii ale lumii, de la „Washington Post” la „Variety” sau „Liberation” au elogiat impresionantul experiment estetic şi narativ al cineastului („Le Temps” aprecia chiar că „arta montajului a fost inventată tocmai pentru a produce un astfel de film”). Pelicula a avut premiera mondială la Cannes, în afara competiţiei, şi va rula în cinematografele din România începând din 28 octombrie.
La Festivalul de la Toronto au mai fost prezentate filmele Periferic, în regia lui Bogdan George Apetri, şi Misiunea directorului de resurse umane, de Eran Riklis, ambele în secţiunea Contemporary World Cinema.