DaKINO începe astăzi, la 19.30, la Cinema Patria, cu un film mult-aşteptat: A Dangerous Method / Metodă periculoasă, o poveste marca David Cronenberg despre triunghiul Freud-Jung-Sabina Spielrein şi începuturile psihanalizei. În rolurile principale: Viggo Mortensen, Michael Fassbender, Keira Knightley şi Vincent Cassel. Filmul intră curând şi pe ecrane, la fel ca şi cel de închidere, thriller-ul cu spioni Tinker, Tailor, Soldier, Spy, despre care presa internaţională a scris cu foarte mult entuziasm la Veneţia şi care va fi proiectat în premieră în România.
Trei propuneri interesante figurează în secţiunea Brilliant Docs: Senna – un documentar emoţionant (foarte bine primit la Sundance anul acesta) despre campionul mondial de Formula 1 Ayrton Senna, decedat la 34 de ani, în care imagini de arhivă completează interviurile cu foşti rivali ca Alain Prost; You’ve Been Trumped, o investigaţie despre felul în care magnatul american Donald Trump, cu acceptul tacit şi complice al autorităţilor britanice, a obţinut aprobare să amenajeze un teren de golf pe un spaţiu declarat „de interes ştiinţific”; Bobby Fischer Against the World – portretul unui copil de geniu, devenit campion mondial la şah la 29 de ani, care nu a făcut faţă celebrităţii.
Un alt documentar interesant, de data aceasta românesc, se anunţă Noi doi, în regia lui Claudiu Mitcu. Protagoniştii sunt doi tineri homosexuali care au acceptat să-şi spună povestea în faţa camerei de filmat. Îi puteţi vedea marţi, de la 21.00, la Cinema Scala. Nu rataţi nici The Turin Horse al lui Bela Tarr sau Afraid of the Dark (Bruises), cu actriţa Alexandra Pirici, care va fi prezentă la proiecţie alături de regizorul Massimo Coppola. Şi, dacă vă place Tom Tykwer, încercaţi Drei.
Intrarea este liberă la cele 57 de scurtmetraje din competiţia festivalului. La proiecţiile de deschidere şi închidere şi la cele de la 17.00, 19.00 şi 21.00 – de la Cinema Patria şi Scala – biletele costă 10 lei. La Noul Cinematograf al Regizorului Român, biletele sunt 10 lei şi 7 lei, redus pentru elevi şi studenţi.
14 filme româneşti intră în competiţia DaKINO
A Dangerous Method / Metoda periculoasă
Canada- Germania- marea Britanie- Elveţia, 100 min
Regia: David Cronenberg
Distribuţie: Viggo Mortensen, Keira Knightley, Michael Fassbender, Vincent Cassel
A Dangerous Method evocă relaţia intensă dintre Carl Jung şi Sigmund Freud şi, prin intermediul acesteia, începuturile psihanalizei.
David Cronenberg – născut în Toronto, a studiat în cadrul universităţii din oraşul canadian, timp în care a regizat numeroase scurtmetraje. A fost recompensat cu Premiul Genie pentru titlurile Videodrome (1983), Dead Ringers (1988), Naked Lunch (1991), Crash (1996) şi Spider (2002). Semnează de asemenea regia pentru Rabid (1977), The Brood (1779), Scanners (1981), The Dead Zone (1983), The Fly (1986), M. Butterfly (1992), eXistenZ (1999), A History of Violence (2005), To Each His Own Cinema (segment, 2007) şi Eastern Promises (2007).
Festivaluri: Competiţia Oficială, Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, 2011; Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, 2011
Tinker Tailor Soldier Spy
Franţa- Marea Britanie- Germania, 127 min
Regia: Tomas Alfredson
Distribuţie: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy
În perioada sumbră a Războiului Rece, George Smiley, un veteran în spionaj aproape pensionat, e forţat să reintre în mijlocul acţiunii pentru a depista un agent sovietic infiltrat în MI6.
Tomas Alfredson şi-a început cariera în cadrul televiziunilor suedeze TV4 şi SVT. La începutul anilor ’90, regizează primul său serial TV pentru SVT, Bert. Semnează apoi regia pentru Four Shades of Brown în 2004, iar consacrarea i-o aduce Let the Right One In, în 2008. Filmul a fost prezentat în cadrul a peste 30 de festivaluri internaţionale de film, câştigând numeroase premii şi fiind nominalizat la Premiile BAFTA pentru Cel mai bun film într-o limbă straină.
Festivaluri: competiţie oficială Veneţia 2011
A Torinói Lói
Ungaria- Franţa- Germania- Elveţia- SUA, 146 min
Regie: Béla Tarr
Distribuţie: János Derzsi, Erika Bók, Mihály Kormos
În timp ce călătoreşte prin Torino, în 1889, filosoful german Friedrich Nietzsche asistă la biciuirea unui cal. Pentru a-l proteja, acesta îşi aruncă braţele în jurul gâtului calului, după care se prăbuşeşte. La mai puţin de o lună de la acest incident, Nietzsche este dignosticat cu o boală mentală care îl va reduce la tăcere şi îl va ţintui la pat pentru următorii 11 ani, până la moartea sa la vârsta de 65 de ani. Dar ce s-a întâmplat cu calul? Aceasta este premisa celui mai recent film al regizorului maghiar Béla Tarr.
Béla Tarr – născut în Pécs în 1955, a început să realizeze filme la vârsta de 16 ani, urmând apoi cursurile Colegiului de Film şi Teatru din Budapesta. În 1984 a început să colaboreze cu scriitorul Lászlo Krasznahorkai, autorul romanului Sátántangó, pe care l-a adaptat apoi pentru marele ecran într-o producţie de şapte ore şi jumătate, cu care şi-a făcut debutul în secţiunea Forum din cadrul Berlinale în 1994.
Filmografia sa include titluri precum Damnation (1987), Werckmeister Harmonies (2000) şi The Man from London (2007). În 2005 a primit premiul France Culture la Festivalul de Film de la Cannes.
Premii: Premiul FIPRESCI şi Ursul de Argint, Berlinale, 2011
Bobby Fischer Against the World
SUA- Marea Britanie- Islanda, 93 min
Regie: Liz Garbus
Considerat unul din cei mai buni jucători de şah din lume, Bobby Fischer a personificat deopotrivă geniul şi nebunia. Copilul-fenomen devenit campion mondial la şah, la vârsta de 29 ani, a eşuat apoi în deziluzii şi paranoia. Ajuns în atenţia media, Fischer nu a fost niciodată pregătit pentru o viaţă trăită în lumina reflectoarelor.
Liz Garbus – producător şi regizor nominalizat la Oscar, câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Sundance şi câştigător al Premiului Emmy, Liz Garbus, cofondator al Moxie Firecracker Films, a produs documentare multipremiate pe teme extrem de variate precum sistemul judiciar american, industria entertainment-ului, căsătoria, prostituţia şi Holocaust-ul.
Filmografia sa include titluri precum The Farm: Angola, USA (1998), The Execution of Wanda Jean (2002), Ghosts of Abu Ghraib (2007) şi Shouting Fire: Stories from the Edge of Free Speech (2009).
Senna
Marea Britanie, 106 min
Regia: Asif Kapadia
Urmărind traiectoria legendarului pilot de Formula 1, de la debutul său în 1984 până la moartea sa prematură un deceniu mai târziu, Senna prezintă succesele lui Ayrton Senna, atât pe pistă, cât şi în afara ei, căutarea constantă a perfecţiunii şi statulul mitic atins de către acesta.
Asif Kapadia – regizor recompensat cu Premiul BAFTA, Asif Kapadia semnează regia pentru titluri precum The Warrior (2001), The Return (2006) şi Far North (2007).
Premii: Premiul publicului pentru Documentar Internaţional, Festivalul Internaţional de Film Sun
You’ve Been Trumped
Marea Britanie, 95min
Regia: Anthony Baxter
Într-o veritabilă confruntare între David şi Goliat a secolului al 21-lea, un grup de proprietari scoţieni luptă împotriva unui magnat celebru, miza fiind una dintre ultimele zone neexploatate/ nealterate din Marea Britanie.
Premii: Sheffield Green Award, Sheffield Doc/ Fest 2011dance, 2011
Drei
Germania, 120 min
Regia: Tom Tykwer
Distribuţie: Sophie Rois, Sebastian Schipper, Devid Striesow
Întorcându-se la una din temele sale favorite- libertatea de încălcare a regulilor prezentă şi în filmul care i-a adus consacrarea- Aleargă, Lola, aleargă, Tom Tykwer ne prezintă în Three un cuplu sofisticat din Berlin care se îndrăgosteşte de unul şi acelaşi bărbat…
Tom Tykwer – regizorul, scenaristul, compozitorul şi producătorul Tom Tykwer s-a născut în 1965 în Wuppertal, Germania. Semnează regia pentru Deadly Maria (1993), Winter Sleepers (1997) şi devine celebru odată cu Aleargă, Lola, aleargă/ Run Lola Run, în 1998. Urmează The Princess and the Warrior (2000), Heaven (2002), Perfume – the story of a murderer (2006), segmentul Faubourg Saint-Denis din Paris, je t’aime, cu Natalie Portman (2006), şi The International, cu Clive Owen şi Naomi Watts în rolurile principale, în 2009.
Festivaluri: nominalizare Cel mai bun montaj, Premiile Academiei Europene de Film, 2011
Competiţia Oficială, Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, 2010
Hai paura del buio/ Afraid of The Dark (Bruises)
Italia, 95 min
Regia: Massimo Coppola
Distribuţie: Alexandra Pirici, Erica Fontana, Antonella Attili
Afraid of the Dark (Bruises) spune povestea a două femei, ale căror vieţi aparent diferite ajung să se intersecteze. Eva este o tânără româncă de 20 de ani care ajunge în Italia pentru a-şi căuta mama, iar Anna, o muncitoare italiană ce vrea să schimbe lumea.
Massimo Coppola a creat, scris şi moderat show-uri TV precum Brand New şi Avere Vent’anni şi a regizat documentarele La regola del contemporaneamente (2002), Bianciardi! (2002), Solomon (2006), Politica Zero (2006) şi Parafernalia (2008). Afraid of the Dark (Bruises) reprezintă debutul său în lungmetraj.
Alexandra Pirici este cunoscută publicului din România din filmele Mănuşi Roşii, de Radu Gabrea, şi Tinereţe fără tinereţe/ Youth Without Youth, de Francis Ford Coppola.
Premii: Cea mai bună actriţă – Alexandra Pirici, Festivalul de Film Italian de la Annecy, 2010
Festivaluri: Săptămâna Internaţională a Criticii, Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, 2010
Noi doi
România, 54 min
Regia: Claudiu Mitcu
Distribuţie: Cristi Pietrareanu, George Macioaca
Acest documentar încearcă să privească, dincolo de prejudecăţi şi intoleranţă, vieţile lui Cristi şi George, doi tineri a căror singură crimă este faptul că sunt profund îndrăgostiţi…
Claudiu Mitcu – la origine monteur şi producător, a scris şi regizat titluri precum Circul Vesel (2010), Australia (2009) şi Nisipuri (2008).
Festivaluri: Competiţia Oficială, Astra Film Festival, 2011
Les petits mouchoirs/ Little White Lies
Franţa, 154 min
Regia: Guillaume Canet
Distributie: François Cluzet, Marion Cotillard, Benoît Magimel
După un eveniment bulversant, o gaşcă de prieteni decide ca, în ciuda celor întâmplate, să meargă într-o vacanţă pe mare, ca în fiecare an. Prietenia, convingerile, vina şi dragostea lor vor fi astfel puse la încercare. Şi toţi vor trebui să îşi dezvăluie secretele şi minciunile…
Guillaume Canet s-a născut în Boulogne Billancourt, Franţa. A studiat actorie în cadrul Cours Florent din Paris iar apoi şi-a început activitatea ca regizor. Scurtmetrajele sale includ titlurile Sans regrets (1996), Je taim (1998) şi J’peux pas dormir (1999). Filmografia sa include lungmetrajele Mon idole (2002), Ne le dis à personne (2006) şi Les petits mouchoirs (2010).
Festivaluri: Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, 2010
L’homme qui voulait vivre sa vie/ The Big Picture
Franţa, 114 min
Regia: Eric Lartigau
Distribuţie: Romain Duris, Marina Foïs, Niels Arestrup, Branka Katic, Catherine Deneuve
Paul are tot ceea ce şi-ar putea dori: un job grozav, o soţie cosmopolită şi doi băieţi extraordinari. Numai că aceasta nu este viaţa pe care şi-o dorea. Un moment de nebunie îi va schimba drastic existenţa, forţându-l să îşi asume o nouă identitate, care îi va permite să îşi trăiască viaţa.
Eric Lartigau – născut în Franţa, şi-a început cariera ca asistent de regie şi a semnat regia pentru peste 50 de reclame. Filmografia sa include titluri precum Mais qui a tué Pamela Rose (2003), A Ticket to Space (2006), I Do (2006) şi The Big Picture (2010).
Festivaluri: Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, 2010