20 de ani fără filme. Iranul l-a condamnat la închisoare pe regizorul Jafar Panahi

1
461

Cineastul iranian Jafar Panahi (49 de ani), cu care Festivalul de la Cannes s-a solidarizat anul acesta, a primit ieri sentinţa definitivă din partea unui tribunal iranian: 6 ani de închisoare şi 20 de ani fără posibilitatea de a regiza sau produce filme. Regimul pe care Panahi l-a criticat deschis îi interzice să se apropie de camera de filmat timp de două decenii, deşi festivaluri precum Cannes-ul (a câştigat Camera d’Or în 1995, cu The White Ballon) sau Veneţia (Leul de Aur în 2000, cu The Circle) i-au confirmat talentul. „I se interzice timp de 20 de ani să facă vreun film, să scrie scenarii, să călătorească în afara ţării şi să dea interviuri pentru presa străină sau locală”, a explicat avocatul său, Farideh Gheyrat, citat de „The Guardian”.

Panahi a fost arestat în iulie 2009, după ce a participat la o ceremonie de comemorare a protestatarilor împotriva regimului ucişi în perioada alegerilor prezidenţiale. A fost eliberat la scurt timp, dar i s-a interzis să părăsească ţara, apoi a fost arestat din nou în februarie 2010, împreună cu familia şi colegii. „Iranul trimite un mesaj clar prin această sentinţă, acela că nu va fi tolerant şi că nu suportă artele, filosofia sau nimic de genul acesta. E o sentinţă împotriva întregii culturii a Iranului. Vor ca artiştii să stea în casele lor şi să nu mai creeze. E o catastrofă pentru o naţiune întreagă”, a declarat Hamid Dabashi, profesor de studii iraniene la Universitatea din Columbia, pentru „The Guardian”. Tot şase ani de închisoare a primit şi un alt regizor arestat în aceeaşi perioadă, Muhammad Rasoulof.

Printre cei care au cerut eliberarea sa, în 2010, se numără Martin Scorsese, Steven Spielberg şi Francis Ford Coppola.

1 COMENTARIU

  1. I had hopes during the Cannes Film Festival, when he went on huegnr strike, and the publicity was hot and heavy and he was released.I have lost some of that hope now. These people in the regime mean business.But they did not count on1. Panahi’s connections to the international world of filmmaking how loved he is by people across the globe2. The Internet age which means they cannot operate in privacy.Dictatorships REQUIRE privacy. They no longer have that. So publicity is the only thing we have going for us. Keep writing about him, keep writing about him, never stop talking about him. These thugs REQUIRE that we forget. We must NOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here