TIFF lansează „10 pentru FILM”

1
413
Covorul rosu la TIFF - credit foto Nicu Cherciu
Covorul rosu la TIFF - credit foto Nicu Cherciu

Începând cu acest an, TIFF-ul va face un tur prin teatrele din ţară pentru a scoate la lumină figuri noi pentru filmul românesc, în cadrul unui proiect nou: 10 pentru FILM.

10 actori care s-au remarcat în teatrele din afara Bucureştiului, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema-ul românesc, vor fi prezentaţi profesioniştilor din lumea filmului şi publicului, la  Festivalul Internaţional de Film Transilvania (1 – 10 iunie, Cluj-Napoca), anunţă organizatorii.

Cum toate studiourile, şcolile de film importante, casele de producţie şi distribuţie şi agenţiile de casting sunt concentrate la Bucureşti, şansele ca artiştii din alte oraşe să fie descoperiţi sunt minime. În teatrele din provincie, zeci de actori fac performanţă pe scenă şi au potenţial pentru cinema, însă doar întâmplarea i-ar aduce pe platourile de filmare.

Deşi recunoscuţi pe plan local, actori talentaţi ca Teodor Corban, Mircea Andreescu sau Ion Sapdaru, de pildă, şi-au câştigat renumele abia după rolurile interpretate în filme româneşti.

„Există foarte mulţi actori talentaţi, dar puţini apucă să joace în filme. Regizorii de film nu prea vin la teatru. Directorii de casting din Bucureşti nu prea merg nici ei la teatru. Mai ales în provincie. Ce şanse are un tânăr sau consacrat actor din Iaşi, Oradea sau Brăila să joace în filme? Cine să îl descopere? Dacă vom privi în urmă la ultimii 10 ani de film românesc, vom descoperi puţine revelaţii şi mulţi actori care se mută dintr-o distribuţie în alta”, declară Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului şi iniţiatorul proiectului.

În proiectul 10 pentru FILM vor intra cei mai talentaţi dintre performerii de pe scenele din ţară, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în filme româneşti. O atenţie specială le va fi acordată actorilor de la Teatrul Naţional şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, în selecţie urmând să se regăsească şi două nume de la aceste teatre.

Cei 10 pentru FILM vor fi propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), Irina-Margareta Nistor (critic de film), Andreea Iacob (dramaturg şi regizor de teatru), criticii de teatru Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki şi Andreea Dumitru, şi Răzvan Penescu (editor al portalului Liternet).

Actorii selectaţi vor avea parte de broşuri de prezentare, fotografii realizate într-un studio profesionist şi clipuri. Între 7 şi 10 iunie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, aceştia vor participa la o serie de workshopuri şi întâlniri şi vor fi prezentaţi publicului, jurnaliştilor şi oamenilor care le-ar putea schimba carierele – regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here