TIFF Music Night – o noapte de concerte la Cluj, într-un spaţiu neconvenţional

0
441

Fosta hală industrială Flacăra din Cluj va fi, pentru prima dată, gazda unui concert de amploare, organizat în cadrul TIFF (1 – 10 iunie). Pe 4 iunie, începând cu ora 21.30 şi până târziu înspre dimineaţă, în spaţiul neconvenţional de pe str. Someşului, nr. 2-12, TIFF Music Night va aduce pe aceeaşi scenă trupele Baba Zula (Turcia) şi Nôze (Franţa), alături de DJ-ii Nico de Transilvania (Marea Britanie), Buscemi (Belgia) şi Sekuoia (Danemarca).

Potrivit organizatorilor, seara va începe cu un foarte tânăr duo de pe scena underground daneză, Sekuoia. Patrick Alexander Bech-Madsen şi Søren Stenbjerg Gregersen vor asigura warm-up-ul cu un mix de post-dubstep şi r’n’b pentru care revista daneză Soundwave i-a inclus printre cele mai interesante apariţii recente pe scena electro.

Cu un stil dificil de inclus într-o categorie anume şi cu un nume inspirat de actorul său preferat, DJ-ul belgian Buscemi va anima apoi hala industrială din Cluj cu o combinaţie interesantă de bossa nova, lounge, house, brazilian grooves, afrobeat, drum‘n’bass şi ritmuri balcanice. Abilitatea lui Dirk Swartenbroekx de a mixa cu lejeritate aproape orice genuri muzicale şi de a remixa cu talent piese cunoscute i-au adus faima în cluburile din întreaga lume.

Dj Buscemi a remixat cu succes melodii ale unor trupe ca Madredeus şi Calexico, a avut concerte în peste 30 de ţări – solo sau cu propria trupă, Squadra Bossa – şi a lansat mai multe albume.

Show-urile lor live explozive au devenit un brand: Nicolas Sfintescu şi Ezéchiel Pailhès, duo-ul din Nôze, vor aduce la TIFF Music Night un performance plin de energie în care muzica electronică se îmbină cu jazz, funk, rock şi sonorităţi balcanice. Muzica celor de la Nôze răsună, de câţiva ani, în cluburile din lumea întreagă. Duo-ul din Paris a atras atenţia publicului internaţional la Festivalul Sonar 2008 şi şi-a câştigat renumele o dată cu albumul Songs on the Rocks. Nicolas Sfintescu este un foarte apreciat artist de pe scena electro franceză; a început cu hip hop, ca DJ Freak, şi este co-fondator al casei de discuri Circus Company, care produce muzică pentru nume ca Ark sau Jamie Lidell.

Baba Zula revine la TIFF cu un nou show care se anunţă memorabil. Spectaculoasele lor reprezentaţii live includ costume impresionante, instrumente tradiţionale sau improvizate, dansatoare din buric, poezie, teatru şi VJ-ing. Sound-ul lor original, botezat dub oriental sau „Istanbul psychedelia”, este un mix de instrumente orientale ca darbuka, theremin şi saz electric cu sonorităţi electro, rock’n’roll şi reggae.

Trupa s-a înfiinţat în 1996, în Istanbul, fiind formată din Levent Akman (linguri, percuţii, maşini, jucării), Murat Ertfel (saz şi alte instrumente cu coarde, vocal, oscilatoare, theremin) şi cântăreţul de darbuka Cosar Kamçi. Baba Zula a fost premiată pentru compoziţiile în teatru şi film, regizorul Fatih Akin incluzând-o în filmul Crossing The Bridge – The Sound Of Istanbul (2005), o radiografie a celor mai importante curente ale muzicii turceşti contemporane.

Un entertainer desăvârşit – aşa a descris-o presa anglo-saxonă pe cea care va închide TIFF Music Night, pe 4 iunie: Nico de Transilvania. Născută în Zalău, pe numele ei real Nicoleta Cărpineanu, artista s-a stabilit de câţiva ani în Brighton, Marea Britanie, unde şi-a făcut un nume cu stilul său eclectic, în care se împletesc muzica balcanică cu cea swing şi electro. În show-urile ei live, clarinetişti, cântăreţi la tubă, dansatori şi diverşi performeri însoţesc uneori ritmurile pline de energie, irezistibile. Nico de Transilvania a avut colaborări cu Gogol Bordello şi Shukar Collective, a susţinut concerte la festivaluri precum The Big Chill, Secret Garden, Brighton, Eurocultured şi organizează periodic în Brighton un eveniment care a devenit rapid cunoscut, numit Super Mishto.

Preţul unui bilet la TIFF Music Night este 40 de lei, dacă acesta este achiziţionat în avans, şi 50 de lei, în ziua concertului. Biletele pot fi cumpărate de pe www.biletmaster.ro şi, începând din 28 mai, la casieriile TIFF din Cluj.

Tot pe www.biletmaster.ro şi de la casieriile TIFF din Cluj (din 28 mai) pot fi cumpărate biletele şi pentru celălalt highlight al TIFF în materie de concerte, trupa-cult Laibach. Pe 6 iunie, de la 23.45, formaţia va cânta la Hotel Continental, după proiecţia din Piaţa Unirii a filmului pentru care a compus coloana sonoră, Cerul de fier/ Iron Sky. Spectatorii pot opta pentru un bilet la 20 de lei, cu care pot intra atât la concert cât şi la proiecţia filmului, sau pentru unul de 15 lei, valabil doar pentru concert.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here