15 filme pornesc prin țară, în Caravana Metropolis

0
340

afis Caravana Metropolis - Cinema in aer liber 2014Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu 15 dintre cele mai bune 15 filme europene și de autor, în 10 orașe din România. Filmele vor rula în perioada 5 iunie – 14 septembrie la Târgu Mureș, Brașov, Hunedoara, Iași, Piatra-Neamț, Craiova, Sibiu, Timișoara, Constanța și București, în piețe centrale sau parcuri.

Cele 15 filme vor fi proiectate de marți până duminică, de la 21:30, utilizând un echipament de proiecție performant – un ecran gonflabil de 120 m², și singurul proiector digital mobil din țară, de 17.000 lumeni, care permit redarea filmelor la o calitate foarte bună.

În condițiile în care cinematografele în aer liber și grădinile de vară au dispărut după 1989, iar numărul sălilor a scăzut drastic, Caravana Metropolis urmărește facilitarea accesului publicului la film, diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber și a celei de cinema, prin prezentarea unor producții premiate la Cannes sau Berlin, nominalizate la Oscar, Globurile de Aur sau la premiile Academiei Europene de Film.

Cele 15 filme din Caravana Metropolis:

Kon-Tiki, r. Joachim Ronning, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2013, nominalizat la European Film Awards 2013. Filmul povestește uimitoarea epopee a legendarului explorator Thor Heyerdal, care a traversat Pacificul, 7 700 km, pe o plută din lemn de balsa, în anul 1947.

Adâncul/ The Deep, r. Baltasar Kormakur, nominalizat la European Film Awards în 2013, 11 premii la EDDA Awards Islanda, considerat cel mai apreciat film islandez al tuturor timpurilor. Bazat pe o poveste reală, a unui pescar care încearcă să supraviețuiască pe apele reci ale Mării Nordului.

Marea Frumusețe/ La Grande Bellezza, r. Paolo Sorrentino, Oscar pentru Cel mai bun film străin 2014, EFA pentru Cel mai bun film european, în competiție la Cannes 2013. Jep Gambardella își rememorează tinereţea plină cândva de pasiuni, priveşte oraşul Roma ca pe un melanj de figuri politice, artişti, femei din înalta societate, intelectuali și delicvenți.

The Grand Budapest Hotel, r. Wes Anderson, cu Ralph Fiennes, Mathieu Amalric, Edward Norton, Ursul de Argint la Berlin 2014. Aventurile lui Gustav H, un legendar administrator al unui faimos hotel European, în perioada interbelică, și ale lui Zero Mustafa, hamalul hotelului, care îi devine cel mai bun prieten.

Ea/ Her, r. Spike Jonze, cu Joaquin Phoenix și Scarlett Johansson, Oscarul pentru scenariu original și Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu în 2014. Un scriitor singuratic dezvoltă o relație neobișnuită cu noul lui sistem de operare, care e conceput pentru a-i întâmpina orice nevoie.

Borgman, r. Alex Van Warderdam, thriller, în competiția Festivalului de la Cannes 2013. Un vagabond intră în viața unei familii din înalta societate, transformându-le viața într-un coșmar psihologic. Este Borgman doar un vis, un demon, sau întruchiparea fizică a fricilor noastre?

Paradisul spulberat/ The Broken Circle Breakdown, r. Felix Van Groeningen, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin 2014, Oscarul european pentru cea mai bună actriță. Elise şi Didier se îndrăgostesc la prima vedere, deşi sunt foarte diferiţi. Însă, atunci când fiica lor se îmbolnăveşte grav, iubirea lor este pusă la grea încercare.

Tante Hilda, r. Jacques Remy Gerard, animație, în competiție în secțiunea Generation Kplus la Berlinale 2014, în premieră națională. În propria grădină botanică, tanti Hilda, o mare iubitoare a naturii, conservă mii de plante din întreaga lume, multe pe cale de dispariție. Între timp, din cauza unei noi cereale create în laborator de o mare corporație, haosul pune stăpânire pe lumea de afară.

Colivia aurită/ La Cage Doree, r. Ruben Alves, comedie, Premiul publicului la European Film Awards 2013, în premieră națională. Maria și Jose Ribeiro trăiesc de 13 ani la parterul unui imobil parizian. Cei doi imigranți sunt atât de apreciați de prietenii și de vecinii lor încât atunci când li se propune să se întoarcă în Portugalia în cele mai bune condiții, nimeni nu vrea să îi lase să plece. O comedie despre condiția imigranților, povestită într-un mod original și amuzant.

Inside Llewin Davis, r. Joel & Ethan Coen, dramă, musical, cu Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Marele premiu al juriului la Cannes 2013. Llewyn Davis cântă folk pe scena unui pub din New York-ul anilor `60 şi vrea să dea lovitura în industria muzicală.

Puzzle chinezesc/ Casse-Tete Chinois, r. Cedric Klapisch, comedie, cu Romain Duris, Audrey Tautou, în premieră națională. Xavier încearcă să își găsească locul, ca bărbat și ca tată. Când mama copiilor săi se mută la New York, nu suportă gândul că va trăi departe de ei, și se mută și el acolo, sperând să rezolve puzzle-ul chinezesc, care este chiar viața lui.

Așa tată, așa fiu/ Like Father, Like Son, r. Kore-Eda Hirokazu, dramă, Premiul Juriului la Cannes 2013. Atunci când află că propriul său fiu a fost schimbat la naştere, Nonomiya trebuie să ia o decizie: să îl caute pe fiul său biologic sau să-l accepte pe fiul pe care l-a crescut ca pe propriul său fiu.

Closer to the Moon, r. Nae Caranfil, cu Vera Farmiga și Mark Strong. Un film despre răsunătorul jaf al Băncii Naționale, din 1959.

Domnișoara populară/ Populaire, r. Regis Roinsard, cu Romain Duris, Deborah Francois. Rose este o secretară îngrozitoare, dar o dactilografă pasionată. Chipeșul ei șef își propune să o transforme în cea mai rapidă dactilografă din lume, în această comedie savuroasă.

Nono, o aventură în zig-zag/ Nono, the Zig Zag Kid, r. Vincent Bal, cu Isabella Rosellini, Young Audience Award la European Film Awards 2013, nedistribuit în România. Nono vrea să fie ca tatăl lui – cel mai bun detectiv din lume – dar intră mereu în belele. Împreună cu Felix Glick, maestru într- ale hoției și o veche cunoștință a tatălui său, el oprește un tren și intră într-o lume a deghizărilor, urmăririlor, melodiilor franțuzești și a Zoharei, o femeie misterioasă ale cărei secrete îi vor schimba viața lui Nono pentru totdeauna.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here