10 cărţi pe cale să devină filme

0
563

Autor: Mădălina Moraru

Cineaştii şi-au găsit dintotdeauna inspiraţia în ingeniozitatea scriitorilor şi, cu aproximativ 20 de ecranizări în fiecare an, Hollywood-ul transformă neobosit filele în fotograme. În ultimii ani, în plină înflorire a CGI-ului (computer generated image), prioritate au distopiile, SF-urile, fantasy-urile, thrillerele şi poveştile horror.

Şi dacă unele adaptări îşi aşteaptă regizorul, producătorul sau actorii potriviţi, peliculele ce vor apărea până la finele lui 2012 şi începutul lui 2013 au fost ceva mai „norocoase”. Cu praful suflat de pe copertă pentru că au picat sub ochii cui trebuia, Pe drum/ On The Road (r. Walter Salles), Marele Gatsby (r. Baz Luhrmann), Anna Karenina (r. Joe Wright), Viaţa lui Pi (r. Ang Lee) sau Atlasul norilor/ Cloud Atlas (r. Tom Tykwer, Andy Wachowski) vor ajunge curând la spectatori.

Emma Watson încearcă să iasă de sub vraja lui Harry Potter cu o alegere îndrăzneaţă, The Perks of Being a Wallflower, romanul despre „sex, drugs & rock’n’roll” al autorului şi totodată regizorului Stephen Chbosky (pe ecrane, în toamna aceasta). Hobbit-ul, care va fi lansat pe 14 decembrie, surclasează însă în aşteptări orice altă adaptare programată pentru 2012. După nesfârşite dificultăţi şi incidente, regizorul Peter Jackson a încheiat în cele din urmă prequel-ul la trilogia Stăpânul Inelelor, în timp ce zvonurile despre Hobbitul 2 se înteţesc.

Pentru 2013, Martin Scorsese, aflat momentan în discuţii, va regiza cea de-a şaptea carte din seria lui Jo Nesbo despre detectivul Harry Hole, The Snowman. E un thriller norvegian de succes despre un băiat care se trezeşte şi descoperă că mama lui a dispărut, iar afară, de nicăieri, a apărut un om de zăpadă, cartea de vizită a unui criminal în serie. În pregătiri, pentru 2014, sunt şi The Book Thief , scrisă de Marcus Zusak, Now Wait For Last Year, de Phillip K. Dick, sau Earthseed, a Pamelei Sargent.

Iată 10 adaptări în lucru la Hollywood:

The Martian Chronicles/ Cronicile marţiene

Cu file rupte din imaginaţia lui Ray Bradbury, colecţia de povestioare publicată în 1950 prezintă colonizarea planetei Marte de către cei fugiţi de pe un Pământ devastat atomic şi conflictul iscat între colonişti şi locuitorii planetei roşii. Paramount a cumpărat drepturile la începutul acestui an, însă nici un nume nu a fost încă ataşat acestui proiect. O adaptare după Cronicile marţiene l-a tentat şi pe producătorul Steven Spielberg, în anii 90, însă ideea a fost ulterior abandonată.

Povestirile SF au fost însă ecranizate în 1979 de NBC, în parteneriat cu BBC, într-o mini-serie TV (trei episoade care au rulat mai bine de patru ore) regizată de către Michael Anderson. Iar în 1988, studioul sovietic Armenfilm (Armenia) a produs The Thirteenth Apostle, bazat pe seria lui Bradbury.

The Gunslinger/ Pistolarul (2013)

Primul roman din seria The Dark Tower/ Turnul întunecat (tradusă la Nemira), de Stephen King, a fost achiziţionat iniţial de către Universal Pictures, cu regizorul Ron Howard la cârmă şi Javier Bardem pe afiş. Însă studioul s-a retras din proiect acum un an, motivând neînţelegeri cu Ron Howard, preferatul lui King în a aduce această operă – pe care scriitorul o numeşte magnus opus a sa – pe marele ecran.

Zarurile nu par încă aruncate, iar scenariul va mai petrece, se pare, un timp prin sertare, Warner Bros. declarându-se interesat, recent, să continue proiectul alături de Howard. Cu elemente de fantastic, horror şi western, seriei i-a fost anunţată, în schimb, o ecranizare televizată de către HBO, ceea ce ar putea grăbi – speră fanii – şi realizarea filmului.

The Graveyard Book/ Cartea cimitirului (2014, r. Henry Selick)

Bestseller-ul autorului britanic Neil Gaiman – o trimitere ingenioasă la Cartea Junglei – a fost unul dintre cele mai atractive proiecte pentru studiourile americane, care s-au şi luptat pentru drepturi în cadrul unei licitaţii câştigate recent de Disney. Regizor va fi Henry Selick, căruia îi sunt familiare cărţile lui Neil Gaiman – au colaborat la Coraline.

E foarte probabil ca şi Cartea cimitirului (tradusă la Nemira) să fie tot o animaţie, iar caracterele să împrumute ceva din aerul lui The Nightmare Before Christmas, la care Selick a lucrat împreună cu Tim Burton. Personajul cărţii este Nobody Owens, un băieţel crescut de fantome într-un cimitir, după ce părinţii săi au fost omorâţi.

20.000 de leghe sub mări: Căpitanul Nemo (2013, r. David Fincher)

Îmbarcat în aventura Căpitanului Nemo şi a navei sale subacvatice, Nautilus, regizorul David Fincher (The Social Network, Fight Club) va încerca un remake al filmului. Prima adaptare datează din 1954, a fost regizată de Richard Fleischer şi l- avut pe James Mason în rolul lui Nemo, iar producător a fost nimeni altul decât Walt Disney. Noua ecranizare după romanul de aventuri al lui Jules Vernes va accentua povestea originilor căpitanului, de data aceasta jucat de către Sam Worthington (Avatar).

Cartea Junglei (2014, r. Steve Kloves)

O nouă adaptare după celebra Cartea Junglei a lui Rudyard Kipling îl va avea în spate pe Steve Kloves, scenarist la şase dintre filmele Harry Potter, care va scrie şi regiza un live-action al poveştii lui Mowgli. Remake-ul, speră criticii, îi va face dreptate cărţii, care a cunoscut deja două ecranizări, în anii 90, ambele fără succes. Filmul va fi produs de Warner Bros. şi se anunţă ceva mai dark şi mai aproape de spiritul cărţii lui Kipling, pe care Disney a imaginat-o extrem de luminoasă, în 1960. Jungla şi animalele vor fi create în 3D.

50 Shades of Grey/ Cele 50 de vicii ale domnului Grey (2013)

Universal Pictures şi Focus Features au investit 5 milioane de dolari pentru a obţine dreptul de a ecraniza trilogia autoarei E. L. James, după ce au stat la rând la negocieri şi Sony, Warner Bros. şi Paramount, la început de 2012.

Concentrându-se pe idila dintre studenta Anastasia Steele şi magnatul Christian Grey, cu accente de dark fantasy, seria publicată în România de Editura Trei a fost vândută în peste 31 de milioane de exemplare în toată lumea.

La scurt timp după ce Angelina Jolie s-a arătat interesată, în iunie, să regizeze pelicula, Universal Pictures a anunţat că producătorii vor fi Michael De Luca şi Dana Brunetti (echipa din spatele The Social Network).

Pride and Prejudice and Zombies (2013)

Apărută în 2009 ca o parodie a cărţii Mândrie şi prejudecată, de Jane Austen, acţiunea este plasată într-un univers alternativ, în care personajele manierate ce trăiesc în conacele englezeşti de la ţară sunt înlocuite de cadavre umblătoare ce forfotesc alături de şobolani. Dacă Abraham Lincoln: Vampire Hunter a avut parte deja de ecranizare, acest roman al lui Seth Grahame-Smith încă îşi aşteaptă regizorul. În cărţi au fost deja David O. Russell, Mike White şi Craig Gillespie, alături de actriţele Anne Hathaway, Mia Wasikowska, Scarlett Johansson, Emma Stone şi Blake Lively, pentru rolul principal.

Horns (2013, r. Alexandre Aja)

Daniel Radcliffe se desprinde cu greu de lumea fantasy-urilor. După succesul de box office cu filmul horror The Woman In Black, actorul a acceptat un nou rol cu tentă supranaturală. Scrisă de Joe Hill, povestea îl are în centru pe Ig Perrish, suspectat ca şi-ar fi violat şi ucis prietena. După o noapte înecată în alcool, el se trezeşte a doua zi şi observă ca au început să-i crească coarne.

Aflat deja la al doilea proiect de acest gen, Daniel Radcliffe nu mai e de ceva vreme Harry Potter, însă personajul încă îl bântuie, dovadă şi rolurile care i se oferă. În regia lui Alexandre Aja (Switchblade Romance), Horns e programat pentru mijlocul lui 2013.

Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus (2013, r. Bryan Buckley)

Veteran al reclamelor, regizorul Bryan Buckley îşi va face debutul alături de casa de producţie Lionsgate/ Summit, având-o ca protagonistă pe Reese Witherspoon. Bazată pe cartea de self-help a lui John Gray, devenită bestseller, Men Are From Mars, Women Are From Venus (tradusă la Editura Vremea) va începe filmările în ianuarie 2013. Micul „război” dintre bărbaţi şi femei a fost transpus şi pe micul ecran, în seria televizată ce a rulat în 2000-2001, sub formă de talk-show.

The Giver (2013, r. David Yates)

Actorul Jeff Bridges şi producătoarea Nikki Silver au încercat de câteva ori să aducă acest roman pe marele ecran, iar de data aceasta aproape au reuşit. Acţiunea este plasată într-o societate utopică, în care nimeni nu cunoaşte noţiunea de istorie şi toată lumea pare să fie la fel, în afară de un băieţel de 12 ani, Jonas, care primeşte „informaţia” de la cel care a deţinut-o înaintea sa.

Fiind clasată drept un roman pentru copii, cartea lui Lois Lowry a primit numeroase critici referitoare la nivelul de înţelegere şi a fost mutată, în unele librării, de pe rafturile destinate celor mici. La început de 2012, regizorul David Yates anunţa începerea casting-ului pentru acestă producţie, iar alături de Jeff Bridges va fi şi Dustin Hoffman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here