Cinema-ul românesc, multi-premiat la Sarajevo

0
2307

TOTO_AND_HIS_SISTERS_02

Cineaștii români se întorc încărcați cu premii de la cea de-a 21-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo. Opt producţii, peste 40 de cineaşti şi şase proiecte cinematografice româneşti au participat anul acesta în secţiunile CineLink Co-Production Market, CineLink Work in Progress şi Docu Rough Cut Boutique.

Toto şi surorile lui, în regia Alexander Nanau, a câștigat Trofeul Heart of Sarajevo pentru documentar, premiu care se adaugă celorlalte peste zece obţinute în ultimul an. Proiect sprijinit de Uniunea Europeană în parteneriat cu Policy Center for Roma and Minorities și OSF (Open Society Foundation), filmul a participat în anul 2012 la secţiunile Docu Rough Cut Boutique și Cinelink Sarajevo.

Fixeur, noul film al lui Adrian Sitaru, a câştigat Premiul The Post Republic, constând în servicii de postproducţie în valoare de 50.000 euro. Proiectul de ficțiune Soldații, de Ivana Mladenović, a obținut Premiul Cinelink Living Pictures Service, iar proiectul de documentar Cinema, mon amour, în regia lui Alexandru Belc, a câştigat premiile Cat&Docs Award (2.000 euro) şi Croatian Radio Television HRT Award (2.000 euro) în cadrul programului Docu Rough Cut Boutique.

CineLink facilitează întâlnirea între distribuitori și producători cu realizatorii unor filme aflate în stadiul de postproducție, prezentând cele mai promițătoare proiecte regionale.

În programul Talents Sarajevo, la categoria Pack & Pitch Projects, a fost desemnat câştigător proiectul SOL (Messenger) al Andei-Luana Puşcaş (servicii de sunet în postproducţie în valoare de 4000 de euro).

Festivalul de Film de la Sarajevo a avut loc în perioada 14-22 august 2015. Regizorul român Călin Peter Netzer a prezidat juriul competiţiei de lungmetraje, marele câștigător al ediției fiind Mustang, de Deniz Gamze Ergüven (Turcia).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here