Viaţa bate filmul, la „Ca-n filme”

0
628

matteo garrone

Emisiunea „Ca-n filme” de duminică, 27 ianuarie, ora 20.20, de pe Digi24, vorbeşte despre poveştile adevărate care au devenit filme. Criticul de film Cristian Tudor Popescu, regizorii Laurenţiu Damian şi Cristian Mungiu vor diseca scenariile făcute după fapte reale.

Prezentatoarea ediţiei de săptămâna aceasta este actriţa Cosmina Stratan, interpreta personajului Voichita din După dealuri. Ea însăşi a jucat un personaj care există în realitate. „Eu am ales să nu citesc cartea, deşi ştiam şi eram într-un fel la curent cu evenimentele care s-au întâmplat atunci, în 2005, dar am ales să nu citesc cartea. Poţi să-ţi pui în pericol intuiţia în momentul în care te documentezi foarte mult înainte să ai un prim contact cu scenariul şi cu povestea şi atunci am preferat să am încredere în instinctul meu şi în indicaţiile lui Cristian şi mai apoi, eventual, să caut informaţii despre personajul real şi despre poveste”, a povestit Cosmina.

Tot duminică,  echipa vizitează Şcoala de Actorie a actriţei Dorotheea Petre, care a primit premiul pentru cel mai bun rol feminin în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes din 2006. Emisiunea „Ca-n filme” a asistat la două dintre cursuri. În plus, câţiva actori români vorbesc despre cum îşi pregătesc rolurile.

La rubrica „Interviu cu un cineast”, protagonist este regizorul italian al momentului, Matteo Garrone, distins de două ori cu Marele Premiu al Juriului la Cannes – în 2008 pentru Gomorra, şi în 2012 pentru Reality. Prezent la festivalul Leş Films de Cannes a Bucarest, regizorul a acordat un interviu  emisiunii „Ca-n filme”, în care a vorbit despre sursa lui preferată de inspiraţie: realitatea.

Garrone: „Marea parte a actorilor sunt profesionişti în filmele mele. Uneori se poate întâmpla să fie roluri mai mici cu actori care nu sunt profesionişti. De obicei, aleg actorii şi pe baza aspectului fizic şi pe baza expresivităţii fetelor. Deci, când pot găsi actori profesionişti care au şi caracteristicile fizice care îmi trebuie mie, sunt mulţumit, dar uneori găsesc actori fără experienţă care au fetele potrivite şi în acel caz aleg şi actori fără experienţă sau începători….”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here