Ursul de Aur și Leul de Aur, în premieră la TIFF

0
507

The Notebook

Marii câștigători ai trofeelor la Berlin, Veneția, Karlovy Vary, Sarajevo, San Sebastian sau Tokyo vor fi proiectați în premieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc între 30 mai și 8 iunie, la Cluj-Napoca

Proaspăt adus de la Berlin, unde a câștigat Ursul de Aur și Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Liao Fan), Bai Ri Yan Huo / Black Coal, Thin Ice, de Diao Yinan, va rula în premieră în România, la cea de-a 13-a ediție. Un film noir fascinant, cu umor absurd, Black Coal, Thin Ice urmărește un fost detectiv care începe să investigheze un șir de crime, într-un orășel minier din nordul Chinei. Firele cazului îl duc la o femeie, văduva unuia dintre muncitorii uciși.

Sacro GRA, de Gianfranco Rosi, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, anul trecut, este primul documentar care câștigă acest trofeu în istoria evenimentului. GRA este acronimul lui Grande Raccordo Anulare, centura care înconjoară Roma şi care străbate periferiile oraşului, strângând în jurul ei personaje extrem de diferite: un botanist, un ambulanţier, un pescar, câteva prostituate, un nobil decăzut şi un cuplu de intelectuali.

În Supernova va fi proiectat și filmul distins cu Globul de Cristal la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, The Notebook/ A nagy füzet, în regia lui János Szász. Propunerea Ungariei la Oscar – aflată pe lista scurtă la nominalizările de anul acesta – este drama a doi băieți gemeni care trec prin experiențe traumatizante, la țară, acolo unde părinții îi trimiseseră pentru a-i feri de tragediile celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Despre un alt război, cel civil din Georgia, din 1992, e vorba în In Bloom/ Grzeli Nateli Dgeebi, recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de Sarajevo și cu trofeul de interpretare pentru cele două actrițe, Lika Babluani și Mariam Bokeria. Filmul de debut regizat de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross e povestea a două adolescente care încearcă să facă față violenței din propriile familii și din societatea în care trăiesc, în plin conflict civil, în Abkhazia.

Bad Hair/ Pelo Malo, de Mariana Rondon (Venezuela), câștigător al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, în 2013, este drama impresionantă a unei mame singure, care simte cum lumea îi fuge de sub picioare când ghicește în fiul ei de 9 ani primele impulsuri homosexuale.

We Are the Best!, noul film al regizorului suedez Lukas Moodysson (Show Me Love, Lylia 4-ever, Mammoth), a obținut Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Tokyo, anul trecut. Bazată pe un roman grafic scris de soția cineastului, comedia e plasată în Stockholm, la începutul anilor 80, când trei prietene se încăpățânează să creadă că „Punk is not dead!”. E o evocare tandră și amuzantă a acelor ani și a perioadei de sfârșit a copilăriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here