„The Lady”, noul film al lui Luc Besson, deschide Cinepolitica

0
431

Cel mai recent film al lui Luc Besson, Doamna / The Lady, va deschide prima ediţie Cinepolitica – Festivalul Internaţional al Filmului Politic (15 – 21 iunie), anunţă organizatorii.

The Lady spune, în paralel, povestea mişcării pro-democraţie din Myanmar şi povestea de dragoste dintre Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) şi soţul ei, Michael Aris (David Thewlis), dragoste care a supravieţuit, în pofida distanţei mari, a separărilor de lungă durată şi a regimului periculos de ostil: în timpul alegerilor generale din Burma, în anul de graţie 1990, Suu Kyi era secretarul general al Ligii Naţionale pentru Democraţie, partid care a obţinut 59% din voturi şi, prin extensie, 81% din locurile în parlament. În ciuda victoriei, Suu Kyi a fost reţinută sub arest la domiciliu, situaţie în care a rămas vreme de aproape 21 de ani, fiind eliberată de abia în 2010.

Filmul a rulat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, toamna trecută.

Regizor, scenarist şi producător, Luc Besson este proprietarul companiei Europa Corp, prin intermediul căreia a produs mai bine de 50 de filme într-o carieră de peste un sfert de secol.  Criticii îl identifică pe autorul filmelor Al cincilea element şi Marele albastru drept o figură centrală a mişcării Cinéma du look (cinematografia anilor ’80 – începutul anilor ’90).

Metroul, Marele albastru şi Nikita sunt considerate exemple ale acestei şcoli stilistice, care preferă stilul substanţei şi spectacolul poveştii. În ultimii ani, Besson a scris şi a produs filme de acţiune: printre ele, seriile Taxi şi Curierul şi peliculele Sărutul Dragonului, Dresat pentru a ucide, ambele cu Jet Li, sau Colombiana. Besson a realizat şi clipul promoţional al campaniei organizate de oraşul Paris pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de Vară 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here