„Ted”. Băieţii şi jucăriile lor

3
513

Băieţii şi jucăriile lor. În cazul de faţă, un ursuleţ de pluş fumător de iarbă, plin de câlţi şi injurii la adresa a tot ce mişcă, pe nume Ted.

Prima aventură cinematografică live-action a creatorului lui Family Guy, Seth MacFarlane, e o metaforă transparentă şi creativă despre maturizare şi responsabilizare, care aruncă în stânga şi-n dreapta cu referinţe la cultura pop, fie actuale, dar efemere – Jack and Jill e oribil, comparaţia cu Sarah Boyle poate jigni, Brandon Routh are nevoie de o carieră după Superman Returns – , fie nemuritoare: Flash Gordon e cel mai bun film prost al tuturor timpurilor pentru cei doi camarazi.

La 8 ani, John Bennett (Mark Wahlberg) nu-şi dorea decât să aibă un „best friend forever”. L-a primit pe Ted, singurul ursuleţ din lume care, sensibilizat de dorinţa unui copil, a prins viaţă (relevantă comparaţia cu vedetele-copii ale căror cariere se pierd pe drum), de care a rămas nedespărţit în următorii 27 de ani. Asta până ca apariţia lui Lori (Mila Kunis) să complice lucrurile: „Eu sau ursul!”

La adăpostul glasului lui Ted, MacFarlane ia la ţintă, la foc automat, tabuuri şi convenţii ale societăţii americane şi pe câţiva prieteni de-ai săi cu destul umor să se ia singuri peste picior – apariţii-surpriză de care vă veţi bucura, împachetând totul într-o combinaţie de comedie romantică (a se auzi coloana sonoră desuet-siropoasă de la început), thriller (de care e responsabil Giovanni Ribisi), acţiune (bătaia din hotel à la Borat, urmăriri în derapaj), şi farsă-cu-droguri-şi-petreceri-de-pomină. Wahlberg şi Kunis par să se prindă de poantă şi se simt bine în pielea celor doi protagonişti umani, iar Ted obţine prim-planul – căci cine se poate supăra pe un urs cu ochi rotunzi de sticlă şi nas de culoarea cărbunelui, chiar şi atunci când are ceva de împărţit cu evreii şi cu mexicanii?

Pe alocuri memorabil, filmul are o rată de succes bună în ceea ce priveşte cantitatea de glume – de cele mai multe ori la nivel verbal, dar şi făcând uz de numeroasele ipostaze în care poţi pune o jucărie cu personalitate: Ted cu urechi de Yoda, Ted făcând karaoke, Ted la interviu de angajare, Ted flirtând cu o blondă cu picioare lungi, etc. Una peste alta, e o surpriză plăcută pentru cei (printre care mă număr) care nu au făcut până acum cunoştinţă cu MacFarlane.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here