Weekend cu filme şi degustări la Cetate

0
422

Dacă sunteţi pe la Dunăre, prin preajma Calafatului, Portul Cultural Cetate e cel mai bun refugiu pentru weekend. Filme, sesiuni gastronomice de prin vecini şi concerte  încheie cea de-a treia ediţia a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

În după-amiaza zilei de vineri, vo rula trei filme din Arhiva Naţională de Filme despre Petrache Lupu şi €œMinunea de la Maglavit, din 1935. Într-unul din filme va putea fi auzit chiar Petrache Lupu, care povesteşte despre revelaţia sa. Două dintre producţii sunt realizate de doi dintre pionierii filmului românesc: Jean Mihail şi Eftimie Vasilescu.

Un film erotic, realizat în Iugoslavia anului 1988, Frumuseţea păcatului/ Lepota poroka/ The Beauty of Sin, va încheia seara de filme, în aer liber.  Doi tineri soţi din Muntenegru, crescuţi după legi patriarhale stricte, aproape neatinse de civilizaţia modernă, îşi caută de lucru în zonă mai liberală de pe coastă şi ajung să lucreze într-o colonie de nudişti.

Ultima zi de proiecţii a festivalului, sâmbătă, 25 august, începe cu un program de scurtmetraje româneşti şi internaţionale, în prezenţa realizatorilor.

În prezenţa regizorului va fi proiectat ş, Fish n` Chips, povestea lui Andreas, un harnic imigrant cipriot care părea că a uitat de sine prăjind cartofi în Londra şi decide să se întoarcă în insulă natală şi să-şi deschidă un mic local unde să servească peşte şi cartofi prăjiţi. Însă visul său se transformă într-un coşmar, fiindcă, se pare, a omis un mic detaliu: Ciprul nu e totuna cu Londra.

Va da semnalul de închidere, în premieră naţională, o comedie din Muntenegru, premiată anul acesta la Paris, Vampirul local/Lokalni vampir/The Local Vampire, proiectat în prezenţa producătoarei Milena Radonjic‡. Divanul se încheie sâmbătă noaptea cu tradiţionalul concert Mambo Siria.

Totodată, o expoziţie foto cu 18 lucrări alb-negru de Iulian Ignat poate fi văzută, până duminică, la Cetate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here