Încep Zilele Filmului Rus

0
773
Tale of Darkness
Tale of Darkness

Începând de astăzi şi până duminică, la Cinema Studio puteţi vedea şase producţii ruseşti lansate pe ecrane în ultimii ani şi proiectate în premieră în România, la Zilele Filmului Rus.

Evenimentul debutează în această seară, de la 19.00, cu Amiral (2008), în prezenţa regizorului Andrei Kravciuk şi a actriţei Irina Orlova. Amiral este o saga istorică, care aminteşte de Doctor Jivago al lui David Lean. Acţiunea se petrece pe fundalul celor două revoluţii (februarie şi octombrie) şi a războiului civil, una dintre perioadele cele mai frământate ale istoriei Rusiei, care a dus la căderea monarhiei ruse. Regizorul Andrei Kravchuk, cunoscut în special pentru filmul Italianul, este elev al unuia dintre cineaştii notorii ale cinematografiei ruse, Alexei Gherman.

Un alt film din program este În curând e primăvară, în regia Verei Storozheva, o răsfăţată a Festivalului de film de la Moscova (MIFF), prezidat de regizorul Nikita Mihalkov.

Cetatea Brest, în regia lui Alexander Kott (2010), prezintă lupta de apărare a Cetăţii Brest, care a fost cucerită după primul asalt al germanilor, pe 22 iunie 1941. Alexander Kott şi-a terminat studiile sub îndrumarea regizorului polonez Andrei Wajda, la Varşovia. Filmul a participat la numeroase festivaluri internaţionale.

Noaptea lungă ca o viaţă/ Tale of Darkness, în regia lui Nikolai Khomeriki, a participat la Festivalul de la Cannes, în cadrul secţiunii Un Certain Regard. Este al doilea film al tânărului regizor selecţionat la Cannes, după 977. Este povestea unei poliţiste, Angelina, care se dedică muncii ei şi încearcă să-i ajute pe tinerii delicvenţi, până într-o zi, când decide să-şi caute dragostea.

Kandahar, film regizat de Andrei Kavun, reia povestea uitată a echipajului unui avion rus, căzut în capcana talibanilor. Prizonierii reuşesc să se salveze în cele din urmă cu ajutorul propriului avion. „A apărut un nou mare film rus”, scria „Los Angeles Times” după premiera din 2010. „Filmul meu este dovada că îţi poţi iubi ţara indiferent de atitudinea pe care această o are vis-a-vis de tine”, spunea Andrei Kavun pentru publicaţia americană. Filmul se bazează pe reacţia membrilor echipajului, prizonieri ai talibanilor, faţă de care Rusia a afişat la momentul respectiv indiferenţă.

Filmul Fiul, regizat de Larisa Sadilova, este povestea unui tată care îşi creşte singur fiul, avându-l în rolul principal pe Victor Suhorukov. Relaţia dintre cei doi devine cauza principală a dramei personale a tatălui şi a primei infracţiuni a fiului.

Invitaţii speciali ai evenimentului sunt: Alexander Kott, regizorul filmului Cetatea Brest, actriţa Irina Orlova şi regizorul Andrei Kravciuk (Amiral), actorul Serghei Kempo (Noaptea lungă ca o viaţă), Serghei Bragin, producător executiv al Studio Fest-Film, şi Yulia Bragina, coordonatorul proiectului.

Eveniment este organizat în cadrul Zilelor culturii spirituale ruseşti în România de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Culturii Federaţiei Ruse, Centrul Naţional al Cinematografiei, cu sprijinul Ambasadei Federaţiei Ruse în România.

Program:

Vineri, 25 noiembrie, ora 19:00 – Amiral (118 min.), în prezenţa regizorului Andrei Kravciuk şi a actriţei Irina Orlova
Sâmbătă, 26 noiembrie, ora 17.00 – În curînd e primăvară (87 min.)
Sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19.00 – O noapte lungă cât o viaţă (89 min.), în prezenţa actorului Serghei Kempo
Duminică, 27 noiembrie, ora 16.00 – Fiul (97 min.)
Duminică, 27 noiembrie, ora 18.00 – Kandahar (98 min.)
Duminică, 27 noiembrie, ora 20.00 – Cetatea Brest (132 min.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here