„Abraham Lincoln: Vampire Hunter”

0
350

Marginal mai inventiv, dar foarte asemănător ca propunere vizuală cu filmele din seria Resident Evil, Abraham Lincoln: Vampire Hunter reimaginează faimosul preşedinte în anii uceniciei sale de vânător de vampiri, mânuind cu dibăcie toporul argintat pregătit de maestrul său. Motivaţia lui e răzbunarea (întunecaţii îi omorâseră mama), iar cea mai de preţ armă, determinarea.

Realismul premizei e amplificat de o căruţă de efecte vizuale în 3D, care fac posibile scene ca cea în care un vampir aruncă cu un armăsar în protagonist şi o locomotivă de tren accelerează pe şine pe un pod în flăcări.

În Pride and Prejudice and Zombies, Seth Grahame-Smith izbutea să (se) distreze timp de vreo 50 de pagini cu combinaţia de frescă victoriană şi carnagiu, apoi totul devenea repetitiv şi liniar. Încearcă asta şi cu venerabilul Abe (şi-a adaptat singur bestseller-ul în scenariu de film), dar cade în aceeaşi plasă: dintr-o glumă bună se transformă într-un banc sec şi cam lung. Pentru că, vedeţi voi, se ia prea tare în serios (începe cu un citat din Geneză!) şi transformă totul într-o chestiune de onoare şi război civil. De parcă doar spectatorul ar fi conştient de „implicaţiile” titlului.

Cât despre Timur Bekmambetov, fascinaţia lui pentru Matrix, evidentă în Wanted şi în precedentele filme regizate, cu vampiri moscoviţi, erupe şi aici la tot pasul, de la detalii – ochelarii rotunzi ai lui Dominic Cooper şi discursul său de Morpheus, până la replici de genul „it ends tonight”. Adică după bătălia de la Gettysburg, fireşte.

Distribuirea cvasi-necunoscutului Benjamin Walker s-a făcut, în mod clar, pentru că seamănă cu Liam Neeson care seamănă cu Lincoln (îl jucase şi pe tânărul Kinsey in filmul cu acelaşi nume); din păcate pentru Bekmambetov şi compania, Spielberg s-a reorientat între timp către Daniel Day Lewis pentru versiunea sa de preşedinte, ducând de râpă ceea ce ar fi putut fi un interesant double bill.

Recomandat celor care s-au întrebat mereu care e legătura dintre vampirism şi sclavagism şi, desigur, tuturor celor care vor să înveţe să taie copaci dintr-o lovitură.

***

Abraham Lincoln: Vampire Hunter intră în cinematografele din România din 22 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here