„An Education”

0
607

An Education/ O lecţie de viaţăAnul trecut, An Education/ O lecţie de viaţă a avut un traseu luminos. A trecut pe la Globurile de Aur, Oscar şi BAFTA, iar actriţa Carey Mulligan a intrat în atenţia industriei mai repede decât şi-ar fi imaginat. Danezul Lone Scherfig i-a atribuit britanicei şic rolul unei adolescente din Anglia anilor 50-60, pre-Beatles, pre-emancipare. O şcolăriţă de 16 ani care îşi plănuieşte o viaţă sofisticată, la Paris. Se imaginează îmbrăcată într-un negru elegant, fumând seducător, în timp ce ascultă Juliette Gréco şi discută despre existenţialism (iar Carey Mulligan o face cu un şarm aparte). Oxfordul pe care i-l programează părinţii (în special tatăl, jucat de Alfred Molina), apoi cariera în învăţământ, se întrevăd la orizont extrem de plictisitoare.

În acest decor, îşi face apariţia David (Peter Sarsgaard), un bărbat cu vreo douăzeci de ani mai în vârstă dispus să împlinească visuri: o călătorie la Paris, cine la restaurante de lux, licitaţii de artă. Tatăl sever până mai ieri se topeşte încet în faţa străinului care pare suficient de bogat încât să le asigure liniştea.

„Părinţii practic m-au împins în braţele lui”, scria în memoriile sale Lynn Barber, jurnalista de la „Sunday Times” a cărei poveste publicată într-o carte stă la baza filmului. Timp de un an, la doar 16 ani, Barber a experimentat „o bizară viaţă dublă: una de şcolăriţă în timpul săptămânii, şi o alta sofisticată, cu ieşiri la restaurante şi călătorii în străinătate, în weekend”. Pentru ea, a fost prima lecţie despre neîncredere: „Am învăţat să suspectez că oricine ar fi capabil să trăiască o minciună”.

  • Preţ: 46,90RON
  • Durata: 95 de minute
An Education

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here