Filmul săptămânii la cinema: „Polisse. Îngerii păzitori”

0
435
Maiwenn, la filmări
Maiwenn, la filmări

Un film pe care îl aşteptam de mult în cinematografe ajunge, în sfârşit, în România: Polisse. Îngerii păzitori, în regia lui Maïwenn. Anul trecut, a fost complimentat cu Premiul Juriului la Cannes, cu 13 nominalizări la Premiile César şi cu nenumărate cronici favorabile.

Pe modelui hiperrealist al lui Entre les murs, filmul lui Laurent Cantet care a luat Palme d’Or în 2008, dar cu actori profesionişti, actriţa franceză Maiwenn reconstituie cotidianul poliţiştilor de la Brigada de Protecţie a Minorilor din Paris. Filmul are câteva scene bulversante despre violuri, mame care îşi liniştesc bebeluşii prin metode năucitoare, adolescente care fac felaţie pentru a-şi recupera un telefon (şi nu văd nimic rău în asta), taţi care recunosc deschis că se culcă cu fetiţele lor şi tot ce vă puteţi imagina mai rău la o astfel de secţie (inclusiv raiduri în taberele de romi, de unde sunt trimişi copiii la cerşit).

Pe fundal, se desfăşoară vieţile poliţiştilor, care au propriile drame şi neîmpliniri, se îndrăgostesc între ei şi îşi ies din fire în faţa suspecţilor şi a victimelor. Maiwenn a petrecut câteva luni într-o astfel de Brigadă, a urmărit cazurile (cele prezentate în film sunt inspirate de unele reale) şi vieţile celor care le rezolvă. Finalul e şocant, însă mai şocant e faptul că el s-a întâmplat în realitate.

Maïwenn a fost inspirată de un documentar despre această brigadă, însă, înainte de a scriu un scenariu, şi-a petrecut câteva săptămâni printre ofiţerii ei. „Am folosit doar o parte din ceea ce am văzut sau din ceea ce poliţiştii mi-au relatat: am modificat unele cazuri, dar nu am inventat nimic. În realitate, am avut o lista exhaustivă cu tot ce se poate întâmpla zi de zi la BPM şi am vrut cu orice preţ ca această listă să fie completă: pedofili, incest într-o familie burgheză, adoloscenţi etc. Mai mult decât atât, a fost important pentru mine să arăt că poliţiştii se ocupă de caz numai atâta timp cât inculpatul se află în stare arest şi nu au neapărat informaţii cu privire la verdict: trebuie să rezolve cazurile foarte repede, pentru a nu fi implicaţi emoţional. Deci, nu am dat informaţii cu privire la soarta inculpaţiilor, pentru că nici ofiţerii de poliţie nu ştiu ce urmează să se întâmple cu aceştia”, explică regizoarea.

Titlul, despre care s-au tot întrebat jurnaliştii la apariţia filmului, a venit pe neaşteptate: „Într-o zi, atunci când fiul meu făcea exerciţii de scriere, titlul POLISSE, cu greşeli de ortografie şi scrisul de mână al unui copil, m-a frapat şi mi-a fost clar că se potriveşte cu subiectul filmului”.

Actorii Karin Viard, Joeystarr, Marina Fois, Nicolas Duvauchelle, Karole Rocher au roluri puternice şi interpretări naturale, într-un film care te bântuie mult după ce l-ai văzut.

Ca actriţă, Maïwenn a lucrat cu regizorul Luc Besson (cu care a avut o relaţie) pentru Léon şi The Fifth Element şi cu Claude Lelouch, pentru Les Parisiens şi Le courage d’aimer. Ca regizoare, a mai semnat Le Bal des actrices şi Pardonnez-moi.

Filmul va rula începând de astăzi, 27 aprilie, în Bucureşti, la Elvira Popescu, Hollywood Multiplex şi Grand Cinema Digiplex, iar în săptămânile următoare va ajunge în toată ţara.  Polisse. Îngerii păzitori este distribuit în România de Independenţa Film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here