Actorii se unesc împotriva lui Peter Jackson

1
445
Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui
Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui

Şapte uniuni de actori din mai multe state, inclusiv Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, boicotează producţia fantasy-ului The Hobbit, în regia lui Peter Jackson. Cele două filme, adaptate după cartea lui JRR Tolkien, ar urma să fie realizate în Noua Zeelandă, în următorii ani, motiv pentru care Federaţia Internaţională a Actorilor le cere producătorilor să semneze un contract colectiv de muncă ce prevede anumite condiţii pentru interpreţii locali.

Protestul a fost iniţiat de Media Entertainment & Arts Alliance din Australia (MEAA), care susţine că actorii neozeelandezi nu au parte de salarii garantate, de condiţii de muncă propice, nici de alte plăţi suplimentare.

Europa de Est are o şansă

Peter Jackson consideră însă că boicotul nu e decât o mişcare strategică a uniunii australiene, care intenţionează să preia controlul asupra business-ului neozeelandez, şi ameninţă că-şi va muta întreaga echipă în Europa de Est (Bucureştiul are o şansă, în acest caz). „E cam ciudată logica aceasta, să umileşti Noua Zeelandă pe scena lumii, pierzând Hobbitul în favoarea Europei de Est”, a declarat Jackson, citat de „Variety”.

Vineri, toţi membrii uniunilor de actori au fost notificaţi: „Dacă aţi fost contactaţi sau deja angajaţi pentru Hobbitul, anunţaţi imediat conducerea uniunii”. Jackson a precizat că ramura din Noua Zeelandă a MEAA este mult prea mică – circa 200 de membri din 2000 de actori – pentru a reprezenta o voce. „Mă înfurie faptul că această minoritate pune în pericol un proiect la care sute de oameni au lucrat în ultimii doi ani şi alte câteva mii urmează să fie angajate în următorii patru ani. De ce e pus în pericol? Pentru că cererile MEAA nu pot fi admise, nici măcar luate în considerare – de lege – de aceea singura opţiune care ne rămâne este să nu mai facem Hobbitul deloc sau să mutăm producţia în Europa. Ne-ar fi atât de uşor”, a adăugat Jackson, citat de „Variety”.

Prequel-urile la trilogia Stăpânul inelelor au fost date iniţial pe mâna lui Guillermo del Toro, care a renunţat la proiect în luna mai, după doi ani de lucru la costume, decoruri şi efecte speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here