Primul scurtmetraj românesc 3D, Vivi Drăgan Vasile şi George Piştereanu, la „Ca-n filme”

1
238
Vivi Drăgan Vasile
Vivi Drăgan Vasile

Emisiunea „Ca-n filme” de duminică, 30 septembrie, ora 20.20, de pe Digi24, face o incursiune în lumea 3D-ului. După Irina Margareta Nistor şi Dorotheea Petre, prezentatorul emisiunii de săptămâna aceasta este George Piştereanu, actorul din Eu când vreau să fluier, fluier, filmul premiat cu Ursul de Argint la Berlin în 2010.

Un making of exclusiv al primului scurtmetraj 3D filmat în România, Dopul scuză mijloacele, regizat de Mihai Ionescu, va arăta ce înseamnă o desfăşurare de forţe „tridimensională”. Totodată, Sebastian Cosor, creative visual effects supervisor la Media Pro Magic Factory şi autor al multi-premiatului scurtmetraj animat The Scream, criticul de film Ileana Bârsan, dar şi Mooky Greindinger, CEO-ul Cinema City International , discută despre filmul 3D la rubrica de „Istorie Cinema”. 3D-ul există – în altă formă – încă din anii ’50, dar a revenit în forţă odată cu succesul Avatar ‘ului lui James Cameron. Rubrica îşi propune să afle dacă filmele în acest format vor avea sau nu viaţă lungă.

Sebastian Cosor: „Dacă hotărârea de a face filmul 3D ar fi înainte, filmul ăla ar trebui filmat într-un anumit fel. Or, dacă noi pe final spunem, hai, măi, să-l facem 3D că să-l vindem mai bine, atuncea nu e OK”.

Ileana Bîrsan: „Boomul din anii 50 cu 3d-ul a fost că o replică la apariţia televizorului. Pentru că televizorul mânca cumva publicul de la din cinema, marile studiouri, MGM, Columbia, toţi, au încercat să facă filme 3D tocmai ca să readucă în cinema spectatorii. Şi au reuşit. Pe bucăţi de timp limitat”

Echipa „Ca-n filme” a stat de vorbă cu regizorul şi producătorul filmului 3D Dopul scuză mijloacele şi a aflat totul despre dificultăţile de producţie atunci când vine vorba de o filmare stereoscopică; a mers în studiourile Castel Film şi a tras cu ochiul la decorurile spectaculoase construite special pentru scurtmetraj, apoi a stat alături de regizor şi de editorul video la montajul unui fragment din acest film.

Doru Spătaru, producător: „Este adevărat că acest format nu este utilizat în filmul de artă. Este un format care se asociază mai degrabă cu filmul comercial, cu filmul de aventură. Dar cert este că 3D-ul nu poate fi totuşi asociat cu un film realist, o poveste de casă, o poveste normală a doi oameni care se iubesc într-un parc. Şi trebuie să contribuie la extensia senzorială a unei poveşti mai speciale. Şi filmul nostru cam asta este. Au apărut nişte specificităţi la organizare, în pregătirea filmului, şi mă refer la partea de lumină, de cantitate necesară pentru obţinerea unor efecte bune de lumină, cantitate mai mare decât la 2D, ceea ce a însemnat automat şi o creştere a bugetelor”.

Pentru echilibru, echipa vă propune şi viziunea unui clasic – Vivi Drăgan Vasile, unul dintre cei mai buni directori de imagine din România, cu aproape 50 de producţii în portofoliu. În era digitalului şi a 3D-ului, este gata să moară cu pelicula de gât.

Vivi Drăgan Vasile: „Că publicul înghite orice, că regizorii înghit orice, în fond nu e meseria lor să se uite la subtilităţi de culoare poate… deşi…. eu cred că da. Aşa. Că producătorii sunt fericiţi că merge repede, pac, nu costă bani atât de mulţi, sunt de acord! Nu sunt singurul nebun contra curentului, ştiu că nu ajută cu nimic dacă eu vin în contra curentului cu pieptul meu scheletic şi încerc să ţin piept… ştiu, e o prostie şi sunt şi stupid, şi ridicol. Dar rămân pe poziţia mea şi zic: atunci când sunt bani, nu cred că merită să faci film pe digital! Un film de tipul filmelor româneşti din noul val nu e pentru digital. Uitaţi-vă, de fapt! Nici Cristi Puiu, nici Cristi Mungiu, nici Radu Muntean până acuma, toţi din noul val, nici Crişan n-au filmat pe digital, au filmat pe peliculă. Deci deşi au bugete mici, s-au strâns, au strâns din acea parte a corpului pe care o ştiţi voi cât au putut şi au filmat pe peliculă la un mod serios!”.

Noua ediţie  „Ca-n filme” va fi difuzată duminică, de la ora 20.20, la Digi24, şi în reluare luni, la 17.05, pe Digi Film. Puteţi vedea integral emisiunile anterioare pe site-ul oficial.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here