Les Films de Cannes á Bucarest are urmași

0
434
Thierry-Fremaux_la prima editie Les Films de Cannes a Bucarest
Thierry Fremaux, la prima editie Les Films de Cannes a Bucarest

Publicația americană „Variety anunță că săptămâna filmului european din Buenos Aires se relansează ca Semana de Cine del Festival de Cannes, după modelul lansat în 2010 de Les Films de Cannes á Bucarest. Prima ediție va avea loc între 1 și 7 decembrie 2014, în prezența acelorași invitați de la București, din octombrie: Bérénice Bejo și Michel Hazanavicius.

Acum cinci ani, la săptămâna filmului european din capitala Argentinei, Cristian Mungiu și Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, au venit cu ideea organizării Les Films de Cannes á Bucarest, potrivit organizatorilor evenimentului de la București.

„Însă Cannes s-ar putea să nu se oprească doar la Buenos Aires sau la București, unde un eveniment similar are loc încă din 2010”, scrie „Variety”. „Plănuim să ducem filmele peste tot în lume. Cristian Mungiu organizează deja un  festival în București. Nu e atât de important pentru noi, cât este pentru filme. Suntem în căutarea unor teritorii unde ar fi benefică prezența Cannes-ului”, explică Thierry Frémaux pentru publicația americană. Acesta se ocupă de selecția și prezentarea filmelor din Semana de Cine del Festival de Cannes.

Săptămâna Filmului European fusese inițiată în 2009, de Festivalul de la Cannes și agenția de film argentiniană INCAA, în paralel cu Ventana Sur, cea mai mare piață de film sud-americană. Pe lângă piață, organizatorii au dorit să existe un focus pe filmul european, în prezența autorilor. La prima ediție, unul dintre invitații speciali a fost regizorul Cristian Mungiu. Șase ediții mai târziu, întrucât evenimentul nu mai este susținut financiar de UE, a devenit posibilă includerea unor filme non-europene, Frémaux preluând modelul de succes de la București pentru a-l rebrandui pe cel argentinian.

Michel Hazanavicius și Bérénice Bejo vor susține masterclass-uri, alături de Thierry Frémaux, care va vorbi despre cum funcționează Festivalul de la Cannes pentru industria sud-americană, sub titulatura „Look Who’s Talking”.

Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), inițiat de Cristian Mungiu, a proiectat anul acesta circa 30 de titluri din selecția oficială a Festivalului de la Cannes, a organizat o retrospectivă Bertrand Tavernier, în prezența autorului, avându-i ca invitați speciali și pe Hazanavicius, Bejo, Jacqueline Bisset, Sergei Loznitsa și Radu Mihăileanu.

„Întrebarea e dacă Festivalul de la Cannes va organiza și alte evenimente în misiunea lui de a susține industria de film din lume”, încheie „Variety”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here