Bogdan Mustaţă a câştigat 10.000 de dolari la Sundance cu „Lupu”

0
422

Regizorul Bogdan Mustaţă este unul dintre cei patru câştigători ai Sundance Institute/Mahindra Global Filmmaking Award, cu proiectul de lungmetraj de debut Lupu. Potrivit „Variety”, premiul în valoare de 10.000 de dolari, acordat pentru prima dată, este urmarea unui parteneriat între Sundance Institute şi conglomeratul indian Mahindra, care stabileşte printre altele ca, începând cu 2012, unul dintre cei premiaţi să fie un cineast indian. Pe lângă premiul în bani, Bogdan Mustaţă (Ursul de Aur la Berlin pentru O zi bună de plajă) are acces la întâlniri cu profesionişti din industrie în timpul Festivalului de la Sundance (20 – 30 ianuarie), beneficiază de asistenţa personalului Institutului şi participă la un program de training dedicat filmului de lungmetraj.

Ceilalţi câştigători vin din Israel, Mexic şi Malaezia: Talya Lavie – Zero Motivation, Ernesto Contreras cu I Dream in Another Language şi Seng Tat Liew, cu In What City Does It Live?

Lupu este povestea suprarealistă a unui adolescent de 16 ani al cărui tată a murit pe când era copil. Într-o zi, când fratele său mai mic ucide din greşeală o bătrână, ia vina asupra sa şi ascunde cadavrul în subsol. Imaginea ei îi revine însă obsesiv în minte, până în punctul în care nu mai deosebeşte realitatea de imaginaţie. „Mi-e greu să îi spun film suprarealist sau realist magic, de obicei mă refer la el în termeni de «enhanced reality» (realitate amplificată – n.r.)”, povestea Bogdan Mustaţă pentru „Evenimentul zilei”. „Mă interesa foarte mult lipsa de reacţie în faţa morţii. Cred că lungmetrajul «Lupu» este mai degrabă despre asta decât despre absenţa tatălui”, a adăugat cineastul, explicând că lungmetrajul a fost iniţial un scenariu de scurtmetraj.

Filmările sunt programate să înceapă în vara lui 2011. Bugetul total va fi de circa 900.000 de euro, 270.000 fiind deja obţinuţi de la CNC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here