Festivalul NexT începe astăzi, la Cinema Scala, şi vine (pe lângă proiecţii) cu lecţii pe care amatorii de filme şi cineaştii începători ar trebui să şi le bifeze în program. Seminariile vor avea loc la Café Verona Cărtureşti de pe 29 până pe 31 martie, iar intrarea este liberă.
Programul complet al Festivalului NexT
Joi, 29 martie, la ora 10.00, este programat masterclass-ul de actorie susţinut de Gabriel Spahiu. Actor de teatru şi film, muzician şi profesor de actorie, Spahiu va vorbi despre una din problemele majore cu care se confruntă un actor atunci când joacă, „conştiinţa de sine“, şi va dezvălui cinci „unelte“ care pot eficientiza în mare măsură munca regizorului cu actorul pe platoul de filmare.
De la ora 11.30, în centrul discuţiilor va rămâne tot actoria, de această dată din perspectiva unui fenomen care a luat amploare în ultimii ani, cel al şcolilor de actorie. Seminarul va prezenta trei dintre acestea, fiecare cu o viziune diferită asupra artei actorului şi va aduce propuneri interesante pentru cei care îşi doresc să fie actori. Sub titlul „Şcoli de actorie: Ce şi de ce?”, seminarul îi va avea ca invitaţi pe Dorotheea Petre (şcoala de actorie Fii Actor), Alina Grigore (Centrul de Creaţie InLight), Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă (actoriedefilm.ro).
Ziua de joi continuă cu prezentarea Berlinale Talent Campus, una din cele mai eficiente platforme pentru colaborări şi schimburi de idei în privinţa noilor trenduri şi descoperiri în cinema-ul contemporan. Programul este în sine o academie creativă ce are loc în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, iar la NexT 2012 coordonatorul Berlinale Talent Campus – Matthijs Wouter Knol – va susţine un seminar despre beneficiile networking-ului, în dialog cu actriţa Ioana Flora, care a trăit experienţa Berlinale Talent Campus anul acesta.
Seminariile de vineri, 30 martie, sunt dedicate sound design-ului şi regiei de film. Primul dintre ele va fi susţinut de Michel Klochendler, sunetist francez câştigător al premiului César pentru Cel mai bun sunet pentru filmul On connaît la chanson, de Alain Resnais. Michel Klochendler a început ca monteur şi a lucrat cu François Truffaut (L’Homme qui aimait les femmes, La Chambre verte), apoi s-a axat pe sunet şi a lucrat cu unii ditre cei mai importanţi regizori francezi: Maurice Pialat (Le garçu), Olivier Assayas (L’Eau froide, Désordre), André Téchiné (Alice et Martin, Ma saison préférée), Claude Berri (Germinal). La NexT, Michel Klochendler va împărtăşi publicului viziunea sa despre evoluţia artistică în sound design, ilustrându-şi discursul cu secvenţe din filme.
Despre trecerea de la scurt la lung metraj a regizorilor independenţi va vorbi Mike Ott, în cadrul seminarului de regie. Acesta va discuta despre ce înseamnă să produci un film independent şi despre abordarea personală pe care o preferă când vine vorba de scrierea unui scenariu. Mike Ott locuieşte în Valencia, California, unde predă regie de film la College of the Canyons. În plus, se ocupă de propria casă de discuri, Sound Virus Records, unde lansează CD-uri şi discuri ale unor trupe încă nedescoperite sau pe cale de a-şi forma un nume. Lungmetrajul său, Littlerock, face parte din programul Şi ei au fost NexT Generation şi va fi proiectat la Cinema Studio joi, 29 martie, de la ora 18:00, şi în reluare sâmbătă, 31 martie, de la ora 20.00.
Distribuţie şi piraterie
Ultima zi dedicată seminariilor NexT – sâmbătă, 31 martie – va pune în discuţie noile mijloace de distribuţie de film şi fenomenul pirateriei. Jean Charles Mille (producător, fondator Premium Film – una dintre cele mai importante companii internaţionale de distribuţie pentru producţiile de scurtmetraj), Lucie Kalmar (producător, fondator al companiei MÔMERADE din Paris), Simon Perry (preşedinte al Ateliers du Cinéma Européen din Paris, centru de formare şi instruire avansată destinat producătorilor europeni), Antoine Bagnaninchi (director Independenţa Film) vor atinge subiecte precum distribuţia filmelor vorbite în limbi de mică circulaţie, pieţele lor de desfacere şi platformele VOD.
Ziua de sâmbătă va aduce la Cafe Verona Cărtureşti şi o prezentare a programului MEDIA. Evenimentul se adresează în primul rând producătorilor independenţi care doresc să obţină sprijin de la Programul MEDIA al Uniunii Europene pentru dezvoltarea proiectelor de producţie. Valentina Miu, coordonator MEDIA Desk România, va prezenta liniile de finanţare oferite de Programul MEDIA profesioniştilor din industria cinematografică europeană şi rezultatele obţinute de producătorii români, iar Tudor Giurgiu (Libra Film Productions) va împărtăşi experienţa colaborării cu Programul MEDIA şi va prezenta proiectele sale susţinute de MEDIA, ca modele de succes pentru potenţialii aplicanţi.
Seminariile se vor încheia cu prezentarea organizaţiei britanice Cinephilia Services, ce va lansa în cadrul NexT proiectul Feel Reel România. Programul se va desfăşura în vara acestui an, în parteneriat cu diferite ONG-uri româneşti, şi vizează comunităţile rurale din România care au acces redus sau inexistent la cinematografe. În cadrul Feel Reel România vor avea loc seminarii pe teme de cinema, iar participanţii vor realiza o serie de scurtmetraje. Producţiile vor fi difuzate ulterior la diverse festivaluri din Marea Britanie şi România, iar cel mai implicat participant în realizarea acestora va avea şansa de a primi o bursă de 20 de săptămâni la Brighton Film School Central din Marea Britanie.
Seminariile NexT 2012
Vezi mai multe video din evenimente