„Umbre” – famiglia de București

0
678

Umbre_Serban Pavlu

Primul crime thriller românesc cu mafioți locali (ceva mai apropiați de cei) veritabili, Umbre, e pe cale să debuteze la HBO România duminică, 28 decembrie, de la 22.00. În paralel, primele două episoade pot fi vizionate pe HBO GO.

Serialul de opt episoade regizat de Igor Cobileanski și Bogdan Mirică are un scenariu  adaptat de Mirică după o idee australiană – Small Time Gangster, serie difuzată în 2011. Mutat în București, în lumea încâlcită a mafiei locale, filmul este primul crime thriller autohton care aduce în scenă personaje mai solide și le dă lucruri serioase de făcut. Și de spus, pentru că replicile (uneori, prea cool, prea ca la carte), par aduse de Mirică direct din stradă, dintr-o lume pe care o cunoaște suficient de bine încât să n-o înghesuie în clișee curățele protv-istice (Mirică promitea mult încă de la scurtmetrajul Bora Bora).

Umbre nu inventează roata, însă e primul film românesc care nu operează cu gangsteri de carton, într-un decor la fel de superficial. E violent, e direct și realist, iar regia lui Igor Cobileanski amplifică tensiunea din scenariu. Cel puțin în primele două episoade. Personajul central e un șofer de taxi (Șerban Pavlu) cu o viață dublă: soția și cei doi copii nu știu că e recuperator, iar famiglia nu știe că el are o familie. O premisă suficient de consistentă pentru complicații viitoare.

Pe lângă Șerban Pavlu (Toată lumea din familia noastră, Câinele japonez), în serial apar Maria Obretin, Andreea Vasile, Dan Hurduc (În derivă, Domestic), Mădălina Craiu, Gabriel Huian (Principii de viață, Marilena de la P 7), Doru Ana, Dorel Vișan, Ștefan Velniciuc (Frații Jderi, Șobolanii roșii), Sergiu Costache, Andi Vasluianu, Gabriel Spahiu, Diana Cavallioti, Sorin Cociș. Imaginea filmului este semnată de Andrei Butică.

Producători sunt Wayne Henry (HBO Europe) și Dragoș Vîlcu (Multi Media Est), producători executivi HBO – Antony Root și Carmen Harabagiu. Aurelian Nica este line producer din partea HBO, iar Valentin Antohi este line producer Multi Media Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here