Filme în premieră în România, la EducaTIFF

0
369
Spectatorii EducaTIFF
Spectatorii EducaTIFF

TIFF-ul are colţul lui pentru cei mici, între 3 şi 6 iunie, când cei mai tineri spectatori de cinema se pot delecta cu  producţii proiectate în premieră în România. Filmele, premiate în festivaluri internaţionale, sunt atent selecţionate pe grupe de vârstă.

Liceeniilor le este dedicată Viaţa văzută de Simon (r. Andreas Öhman), o producţie suedeză pentru adolescenţi despre un băiat de 18 ani, Simon, care suferă de sindromul Asperger (o formă de autism) şi a cărui viaţă este dată peste cap când fratele lui, Sam, e părăsit de iubită.

Pentru Simon, totul trebuie să se desfăşoare după un model riguros, după tiparul fix al unui cerc: acelaşi program, aceleaşi mese, aceleaşi haine, zi după zi. Sam este cel care are grijă de Simon. Îi pregăteşte mâncarea în formă de cercuri şi îl ajută să-i înţeleagă pe cei din jur. Când Sam are o depresie din cauza plecării prietenei lui, lumea lui Simon se transformă într-un haos.

Viaţa văzută de Simon a reprezentat Suedia la Premiile Oscar, în 2010, iar actorul din rolul lui Simon, Bill Skarsgård, a fost revelaţia anului trecut. Tatăl său este celebrul Stellan Skarskard, iar fratele său – Alexander Skarsgård, devenit cunoscut din serialul american True Blood, unde interpretează rolul lui Eric Northman.

Filmul rulează duminică, 5 iunie, ora 10.00, la Cinema Victoria din Cluj.

Elevii de gimnaziu au la dispoziţie Bunul meu duşman (r. Oliver Ussing), un film despre un băieţel care decide să se răzbune pe cei care îl chinuie constant la şcoală. Se aliază cu un coleg de clasă şi, împreună, fac un legământ inspirat din tribulaţiile lui Niccolo, eroul unei benzi desenate manga, pentru a sfida mecanismele puterii din clasa lor. Cei doi reuşesc să inverseze ierarhia bandelor din şcoală, dar noile reguli tind să devină la fel de dăunătoare ca cele vechi.

Premiat la festivaluri internaţionale de film pentru copii şi tineri, printre care Festivalul BUFF, Malmö, şi Festivalul LUCAS, Frankfurt, producţia daneză Bunul meu duşman a câştigat recent şi Premiul pentru Cel mai bun film IndieJunior, la a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Indepenedent IndieLisboa.

Rulează sâmbătă, 4 iunie, ora 10.00, la Cinema Victoria din Cluj.

Cei care au început de curând şcoala îl vor adora pe băieţelul din Eu sînt Kalam (r. Nila Madhab Panda), recompensat şi el cu premii în numeroase festivaluri. Chhotu este un băiat inventiv şi plin de voie bună, care, deşi s-a născut într-o sărăcie lucie, nu se dă bătut. În timpul zilei, vinde mâncare la o tarabă de la marginea drumului, pentru a-şi întreţine familia, Seara, în schimb, citeşte cu lăcomie cărţile de care a făcut rost cu multă imaginaţie şi efort. Visul lui e să meargă la şcoală şi să-şi poată controla destinul.

Pentru el, fostul preşedinte al Indiei, Abdul Kalam, care şi-a început cariera vânzând ziare, e o permanentă sursă de inspiraţie, mai ales că a susţinut, cu orice prilej, educaţia şi sistemul de învăţământ pentru toate vârstele. De aceea, eroul filmului renunţă la numele de Chhotu (folosit pentru toţi băieţii muncitori India), schimbându-l cu Kalam. Într-o zi, îl întâlneşte pe prinţul familiei regale locale. Chhotu-Kalam e vrăjit de cravata lui, care e şi însemnul şcolii la care învaţă. Pe de altă parte, tânărul prinţ nu-şi poate lua ochii de la cămila dresată de Chhotu. Aşa se leagă între cei doi băieţi o prietenie care sfidează barierele inflexibile dintre castele indiene.

Filmul şi-a început periplul festivalier la Cannes, în 2010, şi, după un an plin de trofee, actorul Harsh Mayar a primit în India Premiul Naţional pentru Interpretare, Secţiunea Copii, în mai 2011.

Rulează pe 3 iunie şi pe 6 iunie, de la ora 10.00, la Cinema Victoria.

Toate proiecţiile EducaTIFF au loc la Cinema Victoria, începând cu ora 10.00. Biletele pentru grupuri organizate de elevi se obţin pe bază de rezervare. Pentru filmele din luna iunie, se fac rezervări până la data de 29 mai. Elevii din afara oraşului Cluj-Napoca beneficiază de intrare gratuită.

Despre filmele din programul EducaTIFF din luna iunie vor scrie cei 21 de nominalizaţi ai competiţiei judeţene EducaTIFF-Tineri Critici de Film, în a doua etapă a acestui concurs, când toţi concurenţii vor participa şi la un workshop de critică de film, organizat special pentru ei. Dintre nominalizaţi, un juriu alcătuit din personalităţi şi profesionişti din industria cinematografică va desemna trei premianţi (câte unul pentru fiecare categorie de vârstă). Premianţii îşi vor vedea cronicile publicate în AperiTIFF – ziarul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, şi în publicaţii culturale naţionale, inclusiv pe Filmreporter.ro.

EducaTIFF este un program de educaţie media şi cinematografică, dedicat elevilor şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca şi judeţul Cluj, iniţiat de TIFF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here