„The Town” – cum e oraşul natal al lui Affleck

2
945

Ben Affleck a fost considerat mereu jumătatea mai prostănacă şi mai blockbusterească a perechii de prieteni Matt Damon+Affleck. Au existat zvonuri cum că Affleck n-ar fi lucrat prea mult la scenariul premiat cu Oscar Good Will Hunting. Ei bine, după un debut foarte bine primit de critică (Gone Baby Gone, în care juca fratele lui Ben, Casey), Affleck se întoarce la inspiraţia lui, Boston, oraşul în care a copilărit şi în care nimeni nu pronunţă r-urile cum trebuie.

The Town e un thriller satisfăcător, old-school, care-i are ca protagonişti pe nişte jefuitori de bănci. Dar nu este vorba despre sunt-aşa-de-simpatici-şi-jefuiesc-bănci-glumind-tot-timpul de tipul „Ocean’s Eleven”, ci de infractorii ăia suntem-aşa-răi-pentru-că-oraşul-ne-a-făcut-aşa-avem-onoare-şi-unii-dintre-noi-şi-remuşcări.

The Town este de fapt cartierul năpădit de infractori Charlestown, unde – ni se spune la genericul de început – meseria de jefuitor de bănci se moşteneşte din tată în fiu.

Am văzut filmul la gala de închidere DaKINO 20, dar va intra în cinematografele din România de pe 31 decembrie.

Structura filmului e una clasică. Există trei jafuri: 1. cel simplu şi de rutină. 2. cel în care aproape sunt prinşi. 3. ultimul job, după care eroul plănuieşte să se retragă.

Gaşca de patru hoţi e destul de profesionistă datorită lui Duggy (Ben Affleck), care-i organizează şi-i învaţă cum să nu lase urme (inclusiv un ritual de igienă corporală asemănător cu al lui Patrick Bateman din American Psycho). Singura variabilă incalculabilă e James (genialul Jeremy Renner din The Hurt Locker), prietenul din copilărie al lui Duggy, care în timpul unui jaf o ia drept ostatică pe managerul unei bănci, Claire (Rebecca Hall, Vicky din Vicky Cristina Barcelona).

Tipa scapă cu viaţă, dar Duggy decide să o viziteze pentru a afla dacă i-ar putea identifica. Deşi Claire are nişte stres post-traumatic, o relaţie romantică perfect credibilă se naşte între ei. Însă agentul FBI Adam Frawley (minunatul Jon Hamm) e pe urmele hoţilor.

Din distribuţie vreau să-i mai arăt cu degetul pe Chris Cooper, în rolul tatălui lui Duggy, şi pe Pete Postlethwaite, în rolul Florarului, mafiotul care comandă jafurile. Cât despre domnişoara Blake Lively (cunoscută, din păcate pentru ea, datorită serialului Gossip Girl), e perfectă ca o narcomană cam uşuratică. Mă declar foarte impresionată şi o sfătuiesc să părăsească cât mai repede serialul cu pricina. Îşi iroseşte potenţialul.

Concis: The Town e un thriller care ştie cum să dozeze tensiunea, cum să regizeze scene de acţiune care nu plictisesc, ba chiar încântă (de obicei eu adorm la urmăririle de maşini) şi intuieşte perfect momentele în care e nevoie de umor – un umor subtil, de caracter.

Finalul are câteva elemente clişeistice, dar The Town e un produs american pe care nu-l prea mai găseşti într-o lume de rebuturi, comedii puerile şi momeli pentru Oscar: un film bun, solid, tensionat şi amuzant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here