Despre patriotism în cinema, la „Ca-n filme”

0
490

Ediţia „Ca-n filme” din 2 decembrie, de la 20.20, de pe Digi 24, este dedicată filmelor patriotice. Prezentator va fi Ionuţ Grama, actorul român din producţia horror The Devil Inside, un hit-surpriză în box-office-ul mondial de la începutul anului (încasări de 101 milioane de dolari). Grama a avut un rol şi în O lună în Thailanda şi va mai apărea în filmul lui Nae Caranfil, Closer to the Moon.

La o zi după 1 Decembrie, Ziua Naţionala a României, emisiunea „Ca-n filme” măsoară cât de bine stă în picioare patriotismul în cinematografie. Regizorul Nae Caranfil, actriţa Mirela Zeţa şi politologul Cristian Pârvulescu dezbat cât de multă propagandă şi cât de mult spirit negustoresc există de fapt în spatele filmelor patriotice, atât din România, cât şi din străinătate, în rubrica Istorie cinema.

Nae Caranfil: „Eu nu cred în patriotism sau nu cred în patriotismul acesta pe care îl învăţăm la şcoală sau pe care îl desprindem din cărţi sau din articole de ziar. Cred că patriotismul sunt prietenii, familia… sau sentimentul de patriotism de referă în primul rând la prieteni, la familie, la cultura şi trecutul tău personal, şi nu are nicio legătură cu harta”.

La rubrica Tehnică cinema, „Ca-n filme” intră în culisele filmului Sunt o babă comunistă, pelicula regizată de Stere Gulea. Imaginea este asigurată de Vivi Drăgan Vasile, iar din distribuţie fac parte Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea şi Ana Ularu. Lungmetrajul este o adaptare după romanul cu acelaşi titlu scris de Dan Lungu şi spune povestea unei femei care şi-a petrecut mare parte din viaţă în comunism şi nu-şi mai găseşte rostul şi locul după căderea lui.

Stere Gulea: „Marea provocare pentru noi a fost de a găsi modalitatea de povestire. Pentru că filmul este al acestui personaj, Emilia, interpretată de Luminiţa Gheorghiu. Într-un fel, este ca o poveste continuă a ei. Se întâmplă în momentul real nişte lucruri, dar are tot timpul întoarceri în timp şi asta a fost o provocare, sperăm că am găsit formula cea mai bună de a povesti”.

Luminiţa Gheorghiu însăşi este protagonista rubricii „Interviu cu un cineast”. Actriţa, care a lucrat de două ori cu Michael Haneke, câştigător de Oscar şi de Palme d’Or, dar a şi deţinut un rol principal în Moartea domnului Lăzărescu, vorbeşte despre ce înseamnă pentru ea actoria.

Ediţiile anterioare ale emisiunii pot fi vizionate integral pe www.digi24.ro.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here