Festivalul de Film Horror & Fantastic „Lună Plină” (14 – 18 august, Biertan), aflat la a doua ediție, inaugurează secțiunea paralelă Tenebre, un best of 2012-2013 în materie de producții lansate la cele mai importante festivaluri de gen și difuzate în premieră în România.
Pe lângă El cuerpo (nominalizat la Goya 2013), We Are What We Are și V/H/S/ 2 (lansate la Sundance 2013), secțiunea aduce alte cinci filme de gen recente:
Vanishing Waves / Aurora – zeci de festivaluri și tone de lauri pentru această poveste de iubire imposibil/cerebrală, premiată cu „Melies d’Or” pentru Cel mai bun film fantastic al anului 2012; proiecția extraordinară de la Biertan va avea loc în prezența regizoarei Kristina Buozyte.
Stitches – un clovn se întoarce la viață și se pune pe căsăpit adolescenți; filmul irlandezului Conor McMahon (premiul pentru „cea mai spectaculoasă moarte” la Frightfest 2012) reușește să te facă să râzi cu lacrimi și să te oripilezi, de cele mai multe ori în spațiul aceluiași cadru.
The Bay / Teroare în golf – genul found footage suferă o mutație binevenită și se transformă într-un soi de docu-horror ecologic; regizorul Barry Levinson (Oscar pentru Rain Man) demonstrează, sângeros dar cu sânge rece, că talentul nu ține cont de gen. Premiul publicului la Toronto – secțiunea Midnight Madness.
The Lords of Salem – gotic, șaptezecist, sângeros și reverent, un horror retro-stilizat pe care Rob Zombie și-a dorit toată viața să-l vadă și să-l facă; un rol principal pentru soția Sheri Moon Zombie și roluri episodice pentru veteranele Patricia Quinn, Dee Wallace și Meg Foster, plus un soundtrack mortal, la propriu.
Grabbers / Lighioane – localnicii dintr-un sat irlandez de coastă se baricadează cu cățel, cu purcel (plus polițiștii de serviciu) în crâșmă și se îmbată conștiincios așteptând niscai dihănii cu tentacule; regizorul Jon Wright a hotărât că frisoanele și hohotele stau la aceeași masă. Premiul publicului la Neuchatel și Strasbourg 2012.
Detalii, pe www.lunaplinafestival.ro. Abonamentele pot fi cumpărate de aici.
Festivalul derulează o campanie de tip crowdfunding 100% românească pentru strângerea sumei de 20.000 de lei pe Crestemidei.ro.