Thriller-ul lui Almodovar, „La piel que habito”, proiectat în premieră la Bucureşti

0
395
La piel que habito
La piel que habito

La piel que habitoFilmul pe care Pedro Almodovar a ezitat să-l trimită la Festivalul de la Cannes (şi care a rulat în cele din urmă în competiţia oficială), de teamă că întorsăturile complet neaşteptate ale poveştii vor fi dezvăluite de presă înainte de lansarea în cinematografe, va rula în premieră în România, la a doua ediţie a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 20 octombrie). Thriller-ul cu accente horror La piel que habito/ The Skin I Live In îi reuneşte pe Almodovar şi Antonio Banderas la 21 de ani după ce acesta din urmă a jucat în Atame.

Publicul românesc va avea ocazia să vadă mult-aşteptata peliculă, pentru prima dată, în cadrul a două proiecţii, la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român.

Scenariul scris de cineastul spaniol are ca punct de plecare romanul „Tarantula”, de Thierry Jonquet. De 12 ani, de când soţia sa a fost desfigurată într-un incendiu de maşină şi s-a sinucis, doctorul Robert Ledgard (Banderas), un eminent specialist în chirurgie plastică, lucrează la un experiment revoluţionar care îl obsedează: un nou tip de piele, artificială, rezistentă la arsuri, care ar fi putut-o salva. După studii şi experimente îndelungate, reuşeşte să o creeze, însă are nevoie de trei lucruri: lipsă totală de scrupule, un cobai uman şi un complice.

„Un horror fără ţipete şi sperieturi”, cum l-a descris chiar Almodovar, bizarul La piel que habito reia majoritatea temelor care au dominat filmografia celebrului regizor în ultimii 30 de ani, de la devoţiunea maternă şi identitatea sexuală, la răzbunări şi obsesii. Alături de Banderas, apar frumoasa Elena Anaya, Marisa Paredes, Jan Cornet, Roberto Álamo, Eduard Fernández şi Blanca Suárez. Trailerul poate fi urmărit accesând acest link:

Tot în premieră, spectatorii vor putea viziona Elena, cea mai recentă producţie a regizorului rus Andrei Zviaghinţev (Leul de Aur la Veneţia pentru „The Return”), recompensată cu Premiul special al juriului secţiunii Un Certain Regard, în mai anul acesta. O dramă despre alegeri morale şi sacrificii, pelicula o are ca protagonistă pe soţia docilă a unui om bogat, care-şi întreţine fiul şomer dintr-o căsătorie anterioară. Atunci când speranţele sale că o parte din avere îi va reveni ei se năruie, Elena se mobilizează şi pune la cale un plan.

Un alt film proiectat pentru prima dată în România este Play, în regia lui Ruben Östlund, distins cu premiul Coup de Cœur al secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes 2011. Pornind de la cazuri reale, Play se joacă în mod deliberat cu prejudecăţile şi cu aşteptările spectatorilor. În centrul oraşului Gothenburg, din Suedia, o gaşcă de băieţi de 12-14 ani a jefuit alţi copii în vreo 70 de împrejurări, între 2006 şi 2008. Micii hoţi aveau o schemă elaborată care nu implica violenţă fizică, ci jocuri de rol şi retorică „de cartier”.

Anul acesta, la Les Films de Cannes à Bucarest, spectatorii vor putea viziona, în premieră, şi filmele Le Havre, în regia lui Aki Kaurismäki (premiul FIPRESCI la Cannes 2011), Arirang, autoportretul lui Kim Ki-duk (Marele Premiu al secţiunii Un Certain Regard), Route Irish, al lui Ken Loach, despre războiul din Irak.

Laureatul cu Palme d’Or, The Tree of Life, în regia lui Terrence Malick – cu Brad Pitt şi Sean Penn pe afiş – va avea una dintre puţinele proiecţii în România, pentru că pelicula nu va rula în cinematografe. În program se vor regăsi şi Melancholia lui Lars Von Trier, pentru care Kirsten Dunst a primit trofeul de interpretare feminină la Cannes, sau Midnight in Paris, savuroasa comedie a lui Woody Allen.

Totodată, la 35 de ani de la premiera lui Taxi Driver, laureat cu Palme d’Or în 1976, filmul-cult al lui Martin Scorsese va rula în versiune restaurată, în cadrul unei proiecţii-eveniment. În anii comunismului, filmul cu Robert De Niro a circulat, clandestin, pe casete VHS. Spectatorii care se prezintă în seara proiecţiei cu un Taxi Driver pe o astfel de casetă veche au intrare liberă.

Celelalte filme şi evenimente din festival vor fi anunţate în zilele următoare. Programul Les Films de Cannes à Bucarest va fi disponibil, în luna octombrie, pe site-ul www.filmedefestival.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here