Începe Kinodiseea! O săptămână de filme şi ateliere pentru copii

0
633

Decolarea, în regia lui Ian Power, o poveste despre prietenie şi curaj, premiată la Festivalul de Film Galway din Irlanda, deschide marţi, 1 noiembrie, de la 19.00, la Grand Cinema Digiplex de la Băneasa Shopping City, Festivalul Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea. Până pe 6 noiembrie, copiii sunt invitaţi la câteva dintre cele mai simpatice şi apreciate producţii recente dedicate lor, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, la Cinema Eforie şi la Noul Cinematograf al Regizorului Român (Muzeul Naţional al Ţăranului Român).

Gala de marţi seara va fi precedată de o conferinţă de presă la care vor participa Daniel Mitulescu, directorul festivalului Kinodiseea, Benjamin Ribout, directorul artistic, membrii juriului ECFA (Asociaţia Europeană a Filmului pentru Copii) – Petr Koliha, directorul Festivalului Internaţional de Film pentru Copii de la Zlin, unul dintre cele mai vechi din lume, Celine Ravenel, director artistic al festivalului de film pentru copii Cine-Jeune (Franţa), Even Thunes Jensen, selecţioner pentru festivalul internaţional de film pentru copii din Kristiansand (Norvegia), şi Irina Margareta Nistor, vocea din filmele şi desenele animate ale copilăriei optzeciste.

În programul Kinodiseea – 12 lungmetraje trecute prin festivaluri precum Berlin, Cannes, Miami, Sundance, Sidney şi proiectate în premieră în România, 12 scurtmetraje şi o retrospectivă a celor mai bune filme poloneze din toate timpurile – şase lungmetraje acompaniate de scurtmetraje, printre care Lolek şi Bolek.

Pe lângă filme, copiii au la dispoziţie ateliere de actorie, animaţie, montaj, origami, dans, costume, scenografie, susţinute de profesionişti, şi un workshop de autocunoaştere dedicat atât copiilor cât şi părinţilor (pentru înscrieri şi detalii, site-ul www.kinodiseea.ro sau adresa de e-mail contact@kinodiseea.ro).

Kinodiseea aduce filme precum Kooky (r. Jan Sverák, 2010), care a avut încasări de 1 200 000 de euro doar în Cehia, ţara sa de origine; Viaţă de pisică (r. Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol, 2010), cel mai bun film francez pentru copii al anului 2010, cu peste 100 000 de intrări în Franţa în primul weekend la lansare (vocea eroinei îi aparţine actriţei Dominique Blanc). Filmul a fost nominalizat la Premiile Cesar şi la Oscarurile Europene pentru cea mai bună animaţie din anul 2011.

Boy, în regia lui Taika Waititi, unul dintre cele mai bune filme neozeelandeze ale anului 2010, a avut cele mai mari încasări în anul lansării, a fost premiat la Berlinale 2010 şi a fost unul dintre favoriţii Sundance-ului de anul trecut. De la realizatorii filmului Parfumul (r. Tom Tykwer, 2006), casa de producţie Constantin Film, vine pelicula Crocodilii se întorc, în regia lui Christian Ditter. Fimul a avut, în primul weekend de la lansarea în Germania, încasări de peste un million de dolari.

Eroii copilăriei părinţilor, Lolek şi Bolek, vor reveni pe ecrane sâmbătă, de la ora 12:00, înainte de proiecţia lungmetrajului din Retrospectiva poloneză – Fugi, fugi, Paragon!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here