„The Secret Life of Walter Mitty”

2
145

Ben Stiller in a still from The Secret Life of Walter Mitty

Risc să nu-mi citiţi cronica până la ultimul paragraf, aşa că nu vă spun încă marele secret al vieţii lui Walter Mitty, deşi  mor de nerăbdare.

Pe la jumătatea anilor ’90, Ben Stiller era nu numai un actor de comedie interesant, ci şi un regizor ambiţios, autor al filmului tinereţii unei generaţii,  Reality Bites, şi al unei satire subversive şi incomode, The Cable Guy.  Între timp, exceptând ocazionalele incursiuni în lumea lui Wes Anderson sau Noam Baumbach, Stiller s-a afundat în francize cinice şi lipsite de personalitate (Meet thefill in the blanks, Night at the Museum, etc.), fără a-şi pierde flerul în alegerea proiectelor din spatele camerei – inegale şi adecvat dezordonate,  Zoolander şi Tropic Thunder sunt amândouă filme-cult.

Aşa ajungem la The Secret Life of Walter Mitty, adaptare foarte liberă, cu buget consistent, după o povestire de James Thurber, ecranizată prima oară în 1947. Walter (Stiller) e administratorul arhivei de negative a revistei Life, un navetist aparent neremarcabil, cu imaginaţie debordantă.

Poate vi se pare cea mai sigură slujbă din lume (ce-ar fi Life fără poze?) dar, fiindcă trăim într-o lume digitală, lui Walter i se aduce la cunoştinţă că revista se mută online.  Deoarece ultimul număr din istoria revistei are nevoie de o fotografie făcută de un fotograf old-school (Sean Penn), Walter îşi întrerupe încercările de a o cuceri pe colega sa de muncă Cheryl (Kristen Wiig, adorabilă oriunde apare) şi porneşte într-o aventură/căutare de sine ce-l va purta prin Groenlanda, Islanda, Afganistan şi Himalaya.

Sună îndeajuns de inspiraţional pentru voi? Sunteţi pregătiţi pentru o poveste care vă va cutremura din temelii şi care vă va învăţa câte ceva despre propriul sine? Atunci vă recomand să faceţi orice altceva în loc să vedeţi această imensă făcătură de film care nu e în stare nici măcar să îi ofere personajului său nişte victorii pe care să le merite.

În mod normal, filmul acesta ar fi trebuit să se scrie singur. În fond, discrepanţa dintre felul în care imaginaţia lui Walter bate câmpii (ajutat de efecte cu adevărat speciale) şi posibilităţile sale fizice/mentale e atât de mare, încât e suficientă să constituie un izvor nesecat de dramă, comedie, sau orice altceva ai vrea să scoţi din ea.  Dar nu, Stiller decide că nu are nevoie de asta şi lucrează pe un scenariu care renunţă să facă diferenţa dintre ce acceptasem iniţial ca fiind fantezie şi realitatea celorlalţi. Diferenţa e că Stiller nu e David Lynch.

Odată ajuns în Groenlanda, Walter, a cărui singură realizare în viaţă fusese o excursie în Phoenix, sare dintr-un elicopter în Atlanticul îngheţat şi învolburat în care se apără de un rechin, cu o servietă. Urmând indicii care insultă în loc să stimuleze imaginaţia, fuge din calea vulcanului care a acoperit cu un nor de cenuşă toată Europa, nu şi jumătatea însorită a Islandei, urcă pe Himalaya împreună cu doi şerpaşi care îl lasă inexplicabil singur (nu te costă ani de pregătire şi o avere să pui de-o expediţie acolo?),  bate mingea la apus cu băieţii arşi de vânt şi se întoarce acasă trist şi îngândurat la timp să îşi elibereze biroul.  Se întoarce un om schimbat, în afară de o arogantă încredere în sine?

În numele unei percepute inventivităţi, Stiller ia definiţia cuvântului neconvenţional (după care americanii se dau în vânt la maxim) şi o întinde ca pe peltea peste întregul film, sperând să acopere lipsa de idei din spate.  Pur şi simplu nu este de ajuns să îţi filmezi personajul privind în gol şi să lipeşti asta de un cadru (unul dintre cele mai rizibile ale anului, dacă tot suntem la ora bilanţului) care citează liber – pentru că Walter nu citise nuvela/văzuse filmul! – din The Curious Case of Benjamin Button, pentru a obţine efectul umoristic.

Marele secret al vieţii lui Walter Mitty e ca nu aveţi absolut nici un motiv să vedeţi filmul acesta, decât dacă vreţi să vă umpleţi de nervi. Am zis-o.

***

Filmul rulează din 27 decembrie în cinematografele din România.

2 COMENTARII

 1. Salutare,
  Felicitări pentru recenzie. Este foarte corectă dpdv gramatical și sunt sigur că și din punctul de vedere al unui critic de film.
  Îmi permit și eu să-mi dau cu părerea, ca un simplu consumator de filme bune – și când mă refer la filme bune, mă refer la filme de genul ”Shawshank Redemption, Saving Private Ryan, The Prisoners etc – care a văzut acest film, The Secret Life of Walter Mitty.
  Îți zic sincer că am fost de două ori să văd acest film la cinema, și asta tocmai pentru că prima oară am ieșit de acolo cu un sentiment de libertate pe care nu-l trăisem de mult timp.
  La finalul filmului toată lumea a rămas amuțită și a stat în scaune liniștită până s-au derulat toate ”credits”-urile.
  N-am mai văzut așa ceva dar pot să zic că părerile oamenilor de după film erau bune.
  Vreau să subliniez că părerea mea nu e obligatoriu să fie mai corectă decât a ta. Până la urmă, de gustibus non est disputandum.
  Mie mi-a plăcut enorm filmul, chiar dacă pe ici pe colo a mai avut câteva exagerări sau lipsuri. De exemplu, aș fi preferat ca acțiunea să se petreacă mai mult în peisajele superbe din Islanda, Groenlanda și Himalaya.
  Coloana sonoră este excelentă în opinia mea și aduce un mare plus atmosferei filmului.
  Sper să citească cineva mesajul meu și să dea totuși o șansă acestui film.
  O zi frumoasă!

  • Buna Robert,
   Iti multumesc pentru comentariu.
   Iti inteleg pozitia, inclusiv sentimentul de libertate pe care l-ai avut la iesirea de la film. Pentru ca asta isi si propune filmul asta, sa le ofere oamenilor iluzia de libertate. E foarte bine ca reuseste, in cazul tau.
   Problema mea cu filmul asta e ca nu am crezut o iota din tot ce se intampla in el. Walter Mitty e un ins caruia i se intampla chestii, nu un om care lupta pentru vise, idealuri, asa cum incearca sa il scoata filmul. In plus, mesajul corporatist – acel dicton al revistei Life, care are lungimea unui paragraf intreg, vine gata impachetat “cu fundita”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here