„Undeva la Palilula”, primul film al lui Silviu Purcărete, vine în cinematografe

1
461

La doi ani de la încheierea filmărilor, primul film al regizorului de teatru Silviu Purcărete, Undeva la Palilula, ajunge în cinematografele din România, din 20 aprilie.

Pelicula reuneşte importante nume din lumea teatrului şi filmului şi este unul dintre cele mai dificile şi costisitoare proiecte româneşti recente. Potrivit Transilvania Film, Undeva la Palilula va fi proiectat şi în câteva teatre mari din ţară.

„Palilula este un orăşel pierdut undeva pe harta ţării. Acolo, nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat. În spital, bolnavii sunt perfect sănătoşi, iar una dintre distracţiile lor preferate este să asiste la disecţiile de la morgă. Restul populaţiei e imbecilă şi fermecătoare, izolată pentru eternitate în beţie, petreceri şi orgii. Schimbările de regimuri politice, morţile, incendiile şi inundaţiile, nici una dintre aceste modificari majore, zguduitoare, ale lumii exterioare nu îi perturbă. Alternativ agitaţi şi puturoşi, fericiţi şi melancolici, sunt mereu acolo, împreună, în centrul lumii, pe terasă cu oleandri, la spital şi la hotelul Boema”, sună descrierea filmului.

Undeva la Palilula spune povestea lui Serafim, un tânăr doctor, care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula, un orăşel pierdut undeva pe harta ţării, urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică. Serafim se adaptează treptat lumii din oraş şi ajunge, într-un final, fără voia sa, să-i aparţină.

Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj, Áron Dimény, cunoscut publicului cinefil din Europolis, în regia lui Cornel Ghorghiţă, unde a avut rolul principal, sau filmele maghiare Fateless, regia Lajos Koltai (ecranizarea romanului omonim de Imre Kertesz) şi Mansfeld.

În distribuţia filmului, care numără peste 50 de actori, figurează şi George Mihăiţă, Constantin Chiriac, Răzvan Vasilescu, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Horaţiu Mălăele, Marius Manole. Cei mai mulţi vin de la teatrele cu care Silviu Purcărete a colaborat în ultimii ani: Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Teatrul Naţional Marin Sorecu Craiova, Teatrul Maghiar de Stat Cluj şi Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi.

Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din Romania şi Europa. Are o experienţă de peste 30 de ani şi a realizat spectacole memorabile în special la Teatrul Naţional din Craiova şi la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, detinător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală în 1995 şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991). Spectacolul Faust realizat la Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu a fost unul din capetele de afiş ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume.

Decorurile filmului sunt semnate de Helmut Stürmer şi Dragoş Buhagiar, costumele de Lia Manţoc iar muzica de Vasile Şirli. Directorul de imagine al filmului este Adrian Silişteanu, colaborator constant al regizorului Adrian Sitaru. Filmul este produs de Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu fiind producător executiv.

Înainte de a vedea filmul, spectatorii vor face cunoştinţă cu locuitorii din Palilula prin intermediul site-ului www.undevalapalilula.ro. În fiecare zi, până pe 20 aprilie, vor fi prezentate personajele în jurul cărora a fost construită povestea.

Undeva la Palilula este o producţie Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul a câştigat în 2005 premiul Balkan Fund al Festivalului de Film de la Salonic. În România, filmul este distribuit de Transilvania Film.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here