„Premium Rush” – un eco-„Speed” prin New York

0
483

„Urmăresc o bicicletă”, constată frustrat poliţistul corupt Monday (Michael Shannon), aflat în goană după Wilee (precum coiotul, dar fără cratimă), un curier fără frâne şi viteze, dar şi fără frică de traficul newyorkez (Joseph Gordon-Levitt). Cam despre asta-i vorba în Premium Rush/Cursă fără frâne, un eco-Speed dinamic şi eficient.

Scris şi regizat de David Koepp, al cărui C.V de scenarist cuprinde atât blockbustere ca Jurassic Park, Mission:Impossible, Spider-Man cât şi proiecte personale puţin văzute, dar foarte vizionabile (mai ales Stir of Echoes), Premium Rush are o calitate care îl ridică peste medie: e aproape complet lipsit de balast (ca şi bicicleta protagonistului) – se renunţă conştient la mare parte din caracterizarea personajelor, se leagă convenabil tot felul de iţe care le aduc pe acestea în acelaşi loc, şi se pedalează atât la propriu, cât şi la figurat, peste maşini, pe alei, şi printre reperele scenariului; decizii inspirate, ce permit poveştii să respire/transpire în voie în cele două ore în care se petrece cursa (cu câteva du-te-vino-uri temporale care explică, din mers, provenienţa pachetului misterios ce trebuie livrat).

Rezumând, miza-i mare, timpu-i scurt – anii ’90 ne dădeau Nick of Time şi Snake Eyes (ultimul scris de acelaşi Koepp, ambele subevaluate), Premium Rush îi dă eroului GPS, rute alternative, antifurt la brâu, şi un oponent diabolic (jucat cu vizibilă plăcere de remarcabilul Shannon, cu un întreg arsenal de ticuri şi rânjete). Ceva figuraţie – o (fostă) iubită, un rival invidios, şi un poliţist pe bicicletă – oferă ceva context, nu şi complexitate, de care filmul oricum nu ar fi avut nevoie la viteza asta.

Frecventele urmăriri cicliste sunt filmate inventiv (cu camera pe ghidon, la nivelul ierbii sau cauciucurilor, cu ceva CGI pentru a nu pune cascadorii în mai mare pericol) şi montate frenetic, fără să obosească, şi fără pauză.

Joseph Gordon-Levitt a adunat în zece ani mai multe filme bune decât alţii în toată cariera. Nu te convinge de crezul lui Wilee că „frânele sunt moartea”, dar ăsta nu-i un defect în toată regula. De departe cel mai bun film 3D al anului, cu deosebirea – esenţială – că aici nu ai nevoie de ochelari, Premium Rush e o plăcere. Nu-l rataţi.

Filmul rulează din 28 septembrie în cinematografele din România, distribuit de InterComFilm Distribution.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here