Regizorul premiat cu Palme d’Or vine în România

0
517

Abdellatif KechicheAbdellatif Kechiche, regizorul premiat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes pentru tulburătorul La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2 / Adèle: Capitolele 1 şi 2, este invitatul special al celei de-a patra ediţii a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 – 31 octombrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Peste 50 de filme, majoritatea premiere aduse direct de la Cannes, vor fi proiectate în festival, anunţă organizatorii.

Cel mai titrat regizor al anului 2013, premiat cu Palme d’Or  de un juriu din care a făcut parte şi Cristian Mungiu, va susţine o lecţie de regie pentru studenţii de la şcolile de cinema, va sta de vorbă cu spectatorii în cadrul unor sesiuni de întrebări şi răspunsuri, îşi va prezenta în avanpremieră în România cel mai recent film al său, va avea o conferinţă de presă şi întâlniri cu presa de specialitate.

Cineastului îi va fi dedicată şi o retrospectivă în cadrul căreia vor fi proiectate filmele sale anterioare, majoritatea multi-premiate în festivaluri, printre care La graine et le mulet, câştigător a patru premii César, şi Venus Noire, precedentul său film, care a avut premiera la Festivalul de la Veneţia.

La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2/ Blue is the Warmest Colour, distins cu Palme d’Or şi Premiul criticii – FIPRESCI, a fost filmul favorit al juriului prezidat de Steven Spielberg, al criticii, dar şi al publicului de la Cannes. Inspirat de romanul grafic Le Bleu est une couleur chaude, de Julie Maroh, filmul le are ca protagoniste pe Adèle (Adèle Exarchopoulos) şi Emma (Léa Seydoux), două adolescente care descoperă împreună iubirea, dorinţa şi suferinţa. Pelicula are „cele mai explozive scene explicite de sex între lesbiene din istoria recentă”, titra „Variety” după premiera de la Cannes.

Fenomenala performanţă a celor două actriţe a fost premiată cu două trofee Palme d’Or pe lângă cel oferit filmului, o excepţie în istoria festivalului. „Filmul lui Kechiche are trei ore şi singura problemă legată de durata lui e că l-aş fi putut urmări bucuros încă alte şapte. Este o extraordinară explozie prelungită de plăcere, tristeţe, furie, dorinţă şi speranţă, explozie care include şi cele mai bune două interpretări din întreg festivalul, ale lui Adèle Exarchopolous şi Léa Seydoux”, scria „The Telegraph”.

Regizorul franco-tunisian le-a dedicat filmul tinerilor tunisieni care au declanşat „Primăvara arabă”: „O revoluţie nu are cum să fie completă dacă nu e şi revoluţie sexuală”.

Al cincilea lungmetraj din cariera lui Abdellatif Kechiche a fost o producţie extrem de dificilă: castingul pentru găsirea lui Adèle a fost extenuant (Kechiche şi-a ales actriţa, într-un final, după felul în care muşca dintr-o tartă cu lămâie), filmările au durat cinci luni, iar montajul s-a încheiat cu câteva zile înainte de premiera mondială de la Cannes unde filmul a fost prezentat intr-o versiune de lucru, fara generice. Kechiche este şi autorul scenariului filmului.

La vie d'adele2

Succes de la primul film

Abdellatif Kechiche (52) s-a născut în Tunis şi s-a mutat în Franţa, cu familia sa, la vârsta de 6 ani. A fost actor, înainte de a deveni regizor şi scenarist. A avut succes încă de la primul său lungmetraj, La Faute à Voltaire (2000) – drama unui tunisian care porneşte clandestin spre Franţa -, premiat cu trofeul Opera Prima la Festivalul de la Veneţia. Al doilea film, L’esquive (2003), povestea unui adolescent din periferia pariziană care se îndrăgosteşte de o colegă, şi-a adjudecat cele mai importante patru premii César, pentru Cel mai bun film, regie, scenariu şi Cea mai promiţătoare actriţă (Sara Forestier).

A urmat La graine et le mulet (2007), distins cu Premiul juriului la Festivalul de la Veneţia, cu patru premii César (Cel mai bun film, regie, scenariu şi Cea mai promiţătoare actriţă – Hafsia Herzi), şi declarat de prestigioasa publicaţie Cahiers du cinéma, în 2010, cel mai bun film francez al deceniului. Drama unui bărbat de 60 de ani care îşi antrenează noua şi vechea familie în visul lui de a deschide un restaurant a fost filmată aproape integral cu actori non-profesionişti, descoperiţi de Kechiche.

Tulburător este şi Venus Noire (2010), prezentat în competiţia Festivalului de la Veneţia. Filmul este inspirat de povestea reală a lui Saartjie Baartman, celebra „Venus hotentotă”, o femeia adusă din Africa şi vândută unui circ care a expus-o ani de zile ca pe o curiozitate a naturii.

Adèle: Capitolele 1 şi 2 va fi distribuit în cinematografe de Independenţa Film, de la 1 noiembrie.

***

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra va fi organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutului Francez din Bucureşti şi cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here