„Quod Erat Demonstrandum”, premiat în Siberia

0
496

Ofelia Popii4_foto Ancuta Iordachescu

Filmul Quod Erat Demonstrandum, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a câștigat Marele Premiu Golden Taiga la cea de-a 12-a ediție a International Debut Film Festival, desfășurat în orașul Khanty-Mansiisk din Siberia, capitala regiunii în care se exploatează cea mai mare parte a gazului și petrolului din Rusia.

Președintele festivalului este renumitul regizor și scenarist rus Sergei Soloviov, iar directorul artistic, influentul critic și istoric de cinema Andrei Plakhov, președinte onorific al Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI). Pe 6 martie, la gala de închidere, trofeul i-a fost înmânat producătoarei Velvet Moraru (ICONproduction). Juriul a fost format de regizorul rus Andrei Smirnov, cunoscutul director de imagine portughez Acácio de Almeida, actrița și regizoarea chineză Na Renhua și actrița Jennifer Lim („Code 46”).

Premiul vine cu câteva zile înainte de proiecția filmului la New York, la unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate descoperirii unor talente noi: New Directors/ New Films. Quod Erat Demonstrandum va fi proiectat pe 20 și 22 martie la Film Society of Lincoln Center din metropola americană.

Quod Erat Demonstrandum a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Roma, unde a câștigat Premiul Special al juriului condus de regizorul american James Gray, în noiembrie 2013. Au urmat selecții în competițiile festivalurilor internaționale de la Göteborg și Vilnius și Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden. La sfârșitul lunii aprilie, filmul va rula în afara competiției, în cadrul Crossing Europe Film Festival din Linz, Austria.

Scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, aflat la al doilea lungmetraj după Cealaltă Irina (2009), Quod Erat Demonstrandum (titlul inițial Evadarea) are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Personaje-cheie interpretează şi Ofelia Popii – bună prietenă și fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, și Florin Piersic Jr., un ofițer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Distribuţia este întregită de nume ca Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguță, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here