Jurnal de cinefil la TIFF (2) – Felii de viață

0
731

Autor: Filip Standavid

O bună parte a festivalurilor precum TIFF-ul nostru mănîncă o sumedenie de filme „ca-n viață”/„în-care-nu-se-întîmplă-nimic, tu!”. Competiția de anul ăsta pare doldora de ele – danezul Teddy Bear, de pildă: un munte de om (bodybuilder) de aproape 40 de ani, cu cea mai castratoare mamă din lume și, parcă, incapabil să se lege afectiv de altcineva. O nevastă tailandeză ar fi soluția, iar filmul tratează cu umor și delicatețe tema aspră a turismului sexual.

Mult mai puțin umor (și nici un strop de delicatețe) în Clip-ul sîrboaicei Maja Milos – pînă acum, cel mai aspru din competiție. Poate o piți adolescentă din țara vecină să se îndrăgostească iremediabil și să umple cît de cît vidul creat de boala galopantă a tatălui? Poate, dar o să usture – să spui că gașca ei vede femeia ca pe un obiect sexual ar însemna să le faci oamenilor un compliment prea mare. Filmat hurducat-haiducește, cu dese momente de-a dreptul pornografice, a dat destui oameni afară din cinema.

La polul opus e De joi pînă duminică, coproducție chiliano-olandeză despre o familie care se face praf în cele patru zile de excursie într-o rablă. Road-movie cu ritm și execuție aproape românești și cu giumbușlucuri ale camerei impuse de decor: cele mai importante scene se petrec fie în mașină, fie în imediata ei apropiere. Iar cei doi copii (ea e mai mare și mai atentă la ce se petrece, el e nevinovat ca un pui de găină) ți se lipesc instantaneu de suflet.

Au mai lovit, destul de bine, turcoaica măritată împotriva voinței sale în Austria din A doua nevastă și Frații lui Mika Kaurismaki, o reinterpretare (cum altfel?) țăcănită a Karamazovilor dostoievskieni. Dar capac mi-a pus Simbol al lui Hitoshi Matsumoto. Două sunt reacțiile posibile: rîzi de te doare stomacul ori ieși pufnind din sală, ceea ce i s-a și întîmplat unui bun prieten. E imposibil de rezumat într-o frază, dar hai să încerc: istoria lumii – a întregii lumi – ca înlănțuire a unor momente în care cineva apasă pe puțele cauciucate ale unor îngeri iviți din perete. Delirant? Cred și eu!

blog.tiff.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here