„Stockholm” a câștigat Trofeul Transilvania

0
671
Rodrigo Sorogoyen_Gala inchidere_foto Adi Bulboaca
Rodrigo Sorogoyen_Gala inchidere_foto Adi Bulboaca

Filmul spaniol Stockholm, în regia lui Rodrigo Sorogoyen, a câștigat Trofeul Transilvania, sâmbătă seară, la Teatrul Național Cluj, la gala de închidere a celei de-a 13-a ediții TIFF, anunță organizatorii într-un comunicat. Premiul în valoare de 15.000 de euro, i-a fost înmânat de către actrița americană Debra Winger.

„Sunt foarte emoționat, am rămas fără cuvinte. E primul premiu internațional pe care îl primește acest film. De fapt, al doilea, pentru că pe primul l-au luat actorii din film”, a spus Rodrigo Sorogoyen pe scenă. Cel de-al doilea său film le-a adus premii de interpretare actorilor Aura Garrido și Javier Pereira, în rolurile unor tineri care se întâlnesc într-o noapte, una care îi va lega pentru totdeauna.

Debra Winger, distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, a fost introdusă pe scenă de Anamaria Marinca. Actrița a mărturisit că, fiind superstițioasă, a devenit anxioasă din cauza titlului premiului și ceea ce ar putea prevesti, motiv pentru care l-a redenumit, atașând pe trofeu un sticker roșu cu campania „Salvați Marele Ecran!”. „O să vă ajut cât de mult pot cu această inițiativă și sper să reușiți să salvați marele ecran în România”, a spus Winger.

Debra Winger_Gala inchidere_foto Adi Bulboaca
Debra Winger_Gala inchidere_foto Adi Bulboaca

Regizorul Krzysztof Zanussi, distins la rândul său cu Premiul pentru întreaga carieră, a declarat că „premiile pentru cei în vârstă nu sunt o risipă, pentru că au nevoie de ele”. „După ce-am văzut scenele din montajul vostru, mă întreb dacă chiar am făcut atâtea filme. Mă tot întreb dacă mi s-a terminat cariera. Oricum, am primit premiul acesta de la Michael Kutza, la Chicago, la 40 și ceva de ani, și atunci chiar a fost neașteptat. Abia aștept să vă arăt noul meu film și vă mulțumesc că le-ați văzut pe celelalte” a adăugat cineastul polonez. „Socotesc acest premiu un punct de la care putem începe”, a declarat și Florin Zamfirescu, onorat cu Premiul de Excelență, oferit de Mercedes-Benz.

Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro, i-a revenit lui Tomasz Wasilewski pentru Zgârie-nori suspendați/ Floating Skyscrapers (Polonia). Cu Premiul Special al Juriuluia fost recompensată o coproducție Bulgaria-România, Viktoria, regizată de Maya Vitkova, despre un „copil al deceniului” din Bulgaria comunistă care se trezește în capitalism fără privilegiile de altădată.

Juriul format din Cristina Flutur, Nik Powell, Michael Kutza, János Szász și Giora Bejach, a decis să acorde două Mențiuni Speciale unor filme „extrem de curajoase”: Câinele/ Paat, semnat de iranianul Amir Toodehroosta, și Umbra albă/ White Shadow, în regia lui Noaz Deshe, o producție Italia-Germania-Tanzania despre drama albinoșilor din Africa. 

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film, i-a fost acordat comediei negre Calvarul/ Calvary, regizată de irlandezul John Michael McDonagh. „Anul acesta, juriul FIPRESCI a fost martirizat cu 12 filme, unul mai violent ca altul, în secțiunea Ochi pentru Ochi. Noi am purtat crucea cu bucurie. Așa că nu e de mirare că, la ediția a 13-a, câștigătorul este Calvarul”, a glumit Oleksii Pershko, membru al juriului. 

De cele mai multe voturi din partea spectatorilor a avut parte Natură moartă/ Still Life, de Uberto Pasolini, câștigătorul Premiului Publicului. În topul celor mai populare filme din competiție, pe locul al doilea și al treilea, se află Quod Erat Demonstrandum (r. Andrei Gruzsniczki), respectiv Everything We Loved (r. Max Currie). Cel mai popular film din întreaga selecție a fost Cinema Paradiso, clasicul film al lui Giuseppe Tornatore.

Gala inchidere_Adi Bulboaca

Cu experimentul Al doilea joc, Corneliu Porumboiu și-a adjudecat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro. Cel mai bun scurtmetraj în secțiunea dedicată filmului autohton este Să mori de dragoste rănită, de Iulia Rugină, film inspirat de melodia Angelei Similea. O mențiune a juriului de scurtmetraje i-a fost dedicată actriței Sofia Nicolaescu, din Trece și prin perete, (r. Radu Jude)Tudor Cristian Jurgiu, regizorul filmului Câinele japonez, a câștigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut.

Sute de invitați, spectatori și jurnaliști au urmărit ceremonia prezentată de Tudor Giurgiu, președintele TIFF. Pe covorul roșu – producătorul Nik Powell, directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago, Michael Kutza, regizorii Peter Webber, János Szász, Alexandru Solomon, cântăreața Angela Similea, actrițele Anamaria Marinca, Cristina Flutur, Ana Ularu, Ioana Blaj, actorii Bogdan Dumitrache, Vlad Ivanov, Mihai Călin, președintele festivalului Making Waves: New Romanian Cinema – Corina Șuteu, producătoarea Ada Solomon.

Premiile celei de-a 13-a ediții TIFF:

Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro

Stockholm, regia Rodrigo Sorogoyen (Spania)

Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro – Tomasz Wasilewski pentru Zgârie-nori suspendați/ Floating Skyscrapers (Polonia) 

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro

Viktoria, regia Maya Vitkova (Bulgaria-România)

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro – Javier Pereira și Aura Garrido, Stockholm 

Mențiunea Specială a Juriului

Câinele/ Paat, regia Amir Toodehroosta (Iran)

Umbra albă/ White Shadow, regia Noaz Deshe (Italia-Germania-Tanzania) 

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Ochi pentru Ochi – Calvarul/ Calvary, regia John Michael McDonagh (Irlanda)

Premiul Publicului – Natură moartă/ Still Life, regia Uberto Pasolini (Marea Britanie-Italia)

Premiul de Excelență, actorului Florin Zamfirescu

Premiul pentru întreaga carieră, regizorului și producătorului Krzysztof Zanussi

Premiul pentru întreaga carieră, actriței Debra Winger 

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 6.000 de euro (servicii de post-producție)

Al doilea joc, regia Corneliu Porumboiu

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, și o zi de filmare la Studiourile MediaPRO

Să mori de dragoste rănită, regia Iulia Rugină

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro – Câinele japonez, regia Tudor Cristian Jurgiu

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre, în valoare de 500 de euro – Prizonieră/ Yardbird, regia Michael Spiccia  (Australia)

Mențiune specială a juriului de scurtmetraje din Zilele Filmului Românesc – actrița Sofia Nicolaescu, pentru rolul din Trece și prin perete, regia Radu Jude

Premii în cadrul programelor TIFF 

Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenți – Arta este…, de Naomi Nadaban, Teodora Modoi și Antonela Bob

Premiile Transilvania Pitch Stop (TPS)

Transilvania Pitch Stop Development Award, în valoare de 2000 euro (numerar) – Father Moves Mountains, regia Daniel Sandu

Transilvania Pitch Stop Post Production Award, în valoare de 5000 euro (servicii de postproducție) – Marița, regizat de Cristi Iftime și produs de Ada Solomon (HiFilm)

Premiile Transilvania Film Festival Fund (TFFF): 

Fifteen Zero Thirty Three, regia Iulia Matei – grant în numerar în valoare de 3000 de euro

Opening, regia Cristina Groșan – grant în valoare de 3000 de euro (servicii de postproducție)

Compatibilități, regia Alexandru Căpătoiu, grant în valoare de 3000 de euro (servicii de postproducție)

Premiul Competiției Locale, în valoare de 3.000 de euro (servicii de post-producție) – Adidași mărimea 36, regia Gábor Loránd

Mențiune Specială în cadrul Competiției Locale, în valoare de 300 de euro, oferit de Fabrica de Pensule – Veghe, regia Cristina Haneș

Alte premii:

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni – Spuma zilelor/ L’Écume de jours, regia Michel Gondry

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here