„QED”, din 10 octombrie în cinematografe

0
507

Ofelia Popii4_foto Ancuta Iordachescu

Filmul QED (aka Quod Erat Demonstrandum), în regia lui Andrei Gruzsniczki, intră în cinematografele din toată țara începând cu 10 octombrie, anunță Icon Production. Un film despre compromis, prietenie și trădare, proiectat la Roma, New York sau Karlovy Vary, QED aduce pe ecrane doi actori renumiți în teatru, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, alături de Florin Piersic Jr.

Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecințe. „QED  trage cu ochiul la modelul clasic de film de spionaj – se disting ecouri din producțiile americane de anii 40, precum OSS, The Iron Curtain și The House on 92nd Street. Trădările sunt pe cale să se întâmple”, scrie „The Independent Magazine” din New York.

În distribuție figurează și actorii Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguță, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

Potrivit publicației americane „Variety”, QED este excelent filmat în alb-negru și a reușit o remarcabilă recreare a epocii. Filmat de Vivi Drăgan Vasile, este primul film românesc realizat pe peliculă alb-negru (ORWO) de la Moromeţii (1988) încoace. Formulele matematice și calculele din film poartă semnătura lui Nicușor Dan.

Cel de-al doilea film al regizorului și scenaristului Andrei Gruzsniczki, după Cealaltă Irina (2009), QED a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Roma, unde a a avut premiera mondială. Au urmat New Directors/ New Films, de la New York, Göteborg, Vilnius sau Karlovy Vary, unde regizorul a fost prezentat în programul „Variety Critics Choice”. QED a mai obținut Premiul pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST și a fost singurul film românesc din competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), în 2014.

Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON production, casa de producţie din spatele Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & The Group şi cu participarea Abis Studio & HBO România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here